снимка БГНЕС Проектът за промени в Наказателния кодекс реално ще

...
снимка БГНЕС Проектът за промени в Наказателния кодекс реално ще
Коментари Харесай

Пламен Панайотов алармира за опит за криминализиране на целия граждански оборот


фотография БГНЕС

Проектът за промени в Наказателния кодекс действително ще докара до криминализиране на целия цивилен оборот, разгласи проф. Пламен Панайотов пред уеб страницата lex.bg. В момента проф. Панайотов управлява катедрата за наказателноправни науки в Софийския университет. Той беше вицепремиер в държавното управление на Симеон Сакскобургготски, а през 2007 година беше изключен от Национална движение „Симеон Втори", след спор с нейния водач.

Коментарът на Панайотов е отдаден на концепцията за разширение на обсега на един от най-често употребявани от прокуратурата текстове в Наказателния кодекс – член 282, който третира закононарушенията по работа. Това е незаконен състав, която непроменяемо участва в листата с така наречен " корупционни " закононарушения на държавното обвиняване.

Проектът за промени в член 282 афишира за закононарушение всяко нарушаване или несъблюдение на служебните отговорности от всяко длъжностно лице.

" В наказателната област такива разпореждания са известни като каучукови. Това са разпореждания, които не дават никаква изясненост по отношение на критериите за това по кое време обещано държание ще се смята за незаконно. А във всяка демократична страна точно в наказателното законодателство категорично се сочат тези критерии ", разяснява Панайотов.

Според него този текст не трябва да се приема, тъй като по-късно всяко нарушаване на служебните отговорности би се третирало като закононарушение. Без значение от характера и задачата на самото нарушаване.

" Подобна наредба влиза в несъгласие с съществени правила на наказателната политика и на наказателното законодателство ", счита Панайотов.

Първият нарушен принцип е този на правната сигурност, тъй като няма да е ясно какви са признаците на закононарушението и какво е наказването, което се поставя. Вторият нарушен принцип е използването на наказателното гонене като последно средство за реакция при противоправно държание.

" Това са съществени правила на правото на Европейски Съюз, на интернационалното право и на нашето национално наказателно право ", споделя проф. Панайотов.

Според него отварянето на необятна врата за наказателно гонене на всяко едно нарушаване на служебните отговорности може да докара до произвол. Проф. Панайотов остро подлага на критика и предложенията за криминализиране на длъжностните закононарушения в частния бранш.

" Да си представим, че има каквото и да е нарушаване или несъблюдение на служебните отговорности на едно длъжностно лице в частния бранш. Да речем, че шеф на ООД или изпълнителен шеф на АД е сключил контракт, без значение с какъв предмет, сред съответното комерсиално сдружение и различен икономически индивид. По едни или други аргументи сме сложени в догадка на несъблюдение на контракта, което е обвързвано с нарушение на служебните отговорности от това длъжностно лице. Произтичат и някакви нездравословни последствия, които в ред случаи могат да са и обилни. В гражданското право е известно, че неизпълнението на договорите влече гражданско правни последствия. То не може по принцип да се криминализира. Не е явен даже механизмът, по който настъпват тези нездравословни последствия. Това е неприемливо и значи на процедура да криминализираме целия цивилен оборот. ", споделя юристът.

Той добави, че с предлаганите промени в Наказателно кодекс само се планува разширение на обсега на наказателната принуда и нейното ожесточаване.

" Няма никакъв стандарт даже за маловажни случаи на закононарушение. Да не приказваме за стандарт сходно държание да се преследва по гражданско юридически или най-малко по административен ред – няма подобен. Следователно би трябвало да приемем, че в случай че удовлетворен клиент даде един нормален подарък на чиновник в комерсиално сдружение, да вземем за пример бутилка скъпо уиски, е осъществена корупция в частния бранш, съгласно тези стандарти ", сподели Панайотов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР