Снимка: Архив, Булфото Още една стъпка за по-леки ученически раници

...
Снимка: Архив, Булфото Още една стъпка за по-леки ученически раници
Коментари Харесай

За по-леки раници: Учебниците до 7 клас електронни?

Снимка: Архив, Булфото
Още една стъпка за по-леки училищен раници прави просветното министерство. Хартиените учебници за 1-7 клас към този момент ще са налични в електронен вид на уеб страниците на съответните издателства. Не става дума обаче за електронни учебници, при които има някакво в допълнение наличие като филми и разнообразни просветителни материали, а за файлове с идентично наличие на хартиения учебник.

" Това ще разреши използването им от крайни електронни устройства и е основна крачка за разширение на достъпа до електронно наличие, както и за облекчение на тежестта на раниците ", изясни пред публицисти в Министерски съвет министърът на образованието Красимир Вълчев.

Решението за разпределяне на спомагателни пари за това беше взето през днешния ден на съвещанието на държавното управление. Допълнителните средства ще са 3% върху съответните нормативи за учебниците за I клас, които се употребяват за една образователна година, и 8% върху нормативите за учебниците за II-VII клас с дълготрайност на прилагане е три образователни години.

Това не изключва потреблението на книжните учебници, само че е спомагателна опция, която може да се употребява както у дома, по този начин и в учебно заведение или при пътешестване, сподели още Вълчев.

Очаква се до месец да бъде обезпечена техническа опция за прилагане на електронно четими разновидности на учебниците и последователно това да стане за всички учебници за 1-7 клас. Файловете няма да могат да се разпечатват или копират.

В момента в забележителна част от класните стаи има опция за така наречен фронтално образование – посредством проектори, мултимедийна електронна дъска.

" Вероятно по-нататък ще обмислим и опцията за даване на най-малко един лиценз на класна стая за прилагане към този момент на електронен учебник, не на електронно четим ", сподели министърът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР