Снимка: AP/ БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна

...
Снимка: AP/ БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна
Коментари Харесай

След руските удари: Над 7 милиона души в Украйна и Молдова останаха без ток

Снимка: AP/ Българска телеграфна агенция
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Над седем милиона семейства в Украйна са без ток след съветските ракетни удари по електроснабдителната мрежа на страната през вчерашния ден, съобщи Франс прес, като се базира на управляващите. Вълната от офанзива пристигна на фона на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, на която президентът на Русия Владимир Путин не отиде. По-рано през днешния ден украинският му сътрудник Володимир Зеленски се обърна посредством видеоконферентна връзка към участниците във форума и ги прикани за поддръжка. След това Русия изстреля към 100 ракети по Украйна.

Украинските управляващи споделиха, че това е най-тежката вълна от съветски ракетни офанзиви от началото на войната преди близо девет месеца. Поразени бяха редица обитаеми места в Украйна – от Харков на североизток през столицата Киев до Одеса и Николаев на югозапад.

„ Русия няма да реализира задачата си да унищожи украинската енергийна инфраструктура, съобщи Володимир Зеленски “, представен от Франс прес.

„ Това, което врагът желае, е ясно. Той (обаче) няма да реализира задачата си. Бяха изстреляни 85 ракети, най-много против енергийната инфраструктура “, сподели Зеленски в малко видеообръщение. Украинският президент прикани жителите на страната да останат за известно време в укритията си поради заплаха от възможни нови удари. „ Работим, ще възстановим всичко, ще преживеем всичко “, даде обещание той.

Веднага след ударите формален Киев прикани страните, участващи в срещата на върха на Г-20 в Индонезия, на която съветският президент Владимир Путин не участва, да окажат напън върху Москва в отговор на нейните дейности.

Късно нощес стана ясно, че ракета с неразбираем към момента генезис е поразила село в Полша, в резултат на което са починали двама души.
Русия заяви за двама убити и трима ранени при обстрел от украинска страна по град Шебокино
Губернаторът на Белгородска област в Южна Русия съобщи, че двама души са били убити и трима са потърпевши при украински обстрел по град Шебекино през днешния ден, съобщи ТАСС.

„ По предварителна информация вследствие на вечерен обстрел против град Шебекино има двама починали и трима потърпевши. Към мястото пътуват екипи на спешна помощ “, написа Вячеслав Гладков в „ Телеграм “.

Властите в Белгородска област оповестиха за обстрел против Шебекино и на 22 октомври, напомня ТАСС. Тогава починаха двама души, а 13 бяха ранени. Освен това, поради пожар, избухнал в цивилен обект, близо 15 000 души останаха без ток.

В Белгородска област е оповестена нараснала заплаха от терористични набези. Част от нейните поданици бяха трансферирани в Подмосковието и Тулска област.
Молдова също заяви за спирания в електроснабдяването
За многочислени спирания в електроснабдяването оповестиха и управляващите в Молдова, откакто прилежаща Украйна беше подложена на съветски ракетни удари.

„ Всяка бомба, която порази Украйна, се отразява на Молдова и нашия народ “, написа в Туитър министърът на външните работи и европейската интеграция Нику Попеску.

Според информацията на молдовските управляващи спирания са били следени в множеството региони на страната и най-много в някои квартали на столицата Кишинев.

Спирането на електричеството е било породено от „ автоматизираното изключване на една от електропреносните линии (…) заради ограничения за сигурност “, след ударите на Русия по украинската енергийна инфраструктура, посочи в Телеграм Андрей Спину – министър на инфраструктурата и районното развиване.

По думите му електроснабдяването е било съвсем напълно възобновено в границите на два часа.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР