Снимането има влияние върху удоволствието, което извличаме от всекидневните преживявания,

...
Снимането има влияние върху удоволствието, което извличаме от всекидневните преживявания,
Коментари Харесай

Фотографията носи изненадваща психична полза

Снимането има въздействие върху удоволствието, което извличаме от всекидневните прекарвания, открива ново проучване.

Противно на известните изказвания, вместо да бъдат откъснати от сегашния миг, хората, които вършат фотоси, наподобява получават повече от прекарванията си – в множеството случаи.

„ Доколкото ни е известно, това е първото обстойно проучване, което изследва по какъв начин превенето на фотоси се отразява върху удоволствието на хората от техните прекарвания – пишат създателите. Ние демонстрираме, че фотографията може да усили насладата от позитивните прекарвания, като усили ангажираността. “

Изследователите организират девет опита, обхващащи над 2000 души. Някои са лабораторни, други – на терен. В един от тях хората вземат участие в автобусна обиколка. Половината са инструктирани да вършат фотоси, другата половина – да не вършат. Участниците, които вършат фотоси, дефинират прекарването като по-приятно в по-голямата част от времето.

„ Улавянето на прекарването в фотоси в действителност концентрира вниманието върху прекарването, изключително към аспектите, които си коства да бъдат непокътнати. Като резултат, фотографията прави хората по-ангажирани с прекарването “ – пишат създателите.

Тези ползви може да са свързани с практиката на осъзнато внимание или mindfulness, която става все по-популярна измежду психолозите като метод за възстановяване на качеството на живота и психологичното здраве.

„ Щастието постоянно се ускорява от възприятието на признателност за това, което имаме – нещо, което постоянно подценяваме в забързаното всекидневие. Един метод да се оправим с това е да снимаме всичко, което е значимо за нас като увещание. “

Дори правенето на „ мисловни фотоси “ по време на прекарването може да помогне на хората да му се насладят повече. За злощастие учените са открили, че боравенето с солидна професионална техника наподобява понижава удоволството от прекарването. Още едно удостоверение, че даже и най-интересното занятие става по-малко прелестно, когато се трансформира в работа.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР