Сн.: БГНЕС БСП обвини в управляващите, че още преди приемането

...
Сн.: БГНЕС БСП обвини в управляващите, че още преди приемането
Коментари Харесай

БСП обвини ГЕРБ, че вече знаят кои ще са антикорупционните борци


Сн.: БГНЕС

Българска социалистическа партия упрекна в ръководещите, че още преди приемането на антикорупционния закон са наясно кои ще са членовете на новата комисия, създавана с него. Това стана в четвъртък по време на дебатите по окончателното приемане на закона от Народното събрание. Конкретният мотив за упреците на Българска социалистическа партия бе признато предложение за понижаване на изискуемия стаж за членовете на бъдещата антикорупционна комисия от 10 на 5 години.

Новосъздаденият орган ще се съставлява от ръководител, негов заместител и трима членове, избирани от Народното събрание за период от шест години. Парламентът първо ще избира ръководителя, който ще предлага останалите четирима членове, които след това ще би трябвало да бъдат одобрявани отново от Народно събрание.

В закона остана условието шефът на комисията да има 10 години юридически стаж. По предложение на " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи обаче се одобри за останалите четирима членове изискваният стаж да е два пъти по-малък.

" Това ни кара да мислим, сътрудници, че към този момент знаете кои ще са тия хора. Ако ги знаете, кажете ги? ", обърна се риторично Крум Зарков (БСП) към болшинството.

Дебатът по антикорупционния закон протече неенергично, тъй като най-конфликтните въпроси бяха оставени за идващите дни.

Българска социалистическа партия, чийто отритнат план предвиждаше шефът на " Антикорупция " да се показва от президента, нападна ръководещите за това, че това ще се прави от Народното събрание, чието болшинство крепи държавното управление.

" Вие си го избирате, вие сте избрали и Министерски съвет, и същият този орган след това следва да следи за корупция Министерски съвет, тъй като там е властта, там са опциите за корупция. Не в Президентството. Това е, което вие казвате: " Ние няма да се борим против корупцията, тъй като ние ще си назначаваме този орган и той ще следва нас да ни следи ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Филип Попов.

" Това не е закон за противопоставяне на корупцията, а закон за отбрана на корупцията ", заключи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Президентът, моите почетения, само че от една година не може да си назначи шеф на пресцентъра... Ами дано първо назначи шеф на пресцентъра си и тогава ще му дадем да назначава ръководителя на антикорупционната комисия ", отвърна Тома Биков (ГЕРБ).

" Защо Народното събрание? Защото Народното събрание може да оказва надзор. Парламентът има и съпротива и опозицията може да управлява също по този начин, както и ръководещите сходни органи – чисто законодателно, с цел да не се стига до превишаване на пълномощия или пък до неизпълняване на функционалности ", посочи той.

" Парламентарната република е разбиране прекомерно значимо, с цел да го сервирате на всеки сос. Ами дано тогава Народното събрание да избира и съдиите ", репликира го Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

Маратонът по приемането на закона ще продължи и през идващите дни.

Антикорупционният закон провокира големи опасения поради опцията да се подслушват политици и редови жители, без даже да е нужно да има данни за закононарушение. Ако целта на следенето е политик или магистрат, задоволително е съществуване на сигнал, че някой е забелязан с прекомерно скъпа кола или часовник. Това ще е допустимо и при разминаване на приходи и имущество в размер на 20 000 лева В момента законовото условие е най-малко да има повдигнато обвиняване за осъществено закононарушение.

Употребата на специфични разследващи средства (СРС) също става допустима и против редовите жители посредством гражданския развой за конфискация на имущество.

Концепцията на ГЕРБ планува сливане на няколко разнообразни структури под шапката на единната антикорупционна комисия. В нейното ядро ще влязат Комисията за конфискация, Комисията за битката с спора на ползи и дирекцията за ДАНС за битка с корупцията.

Проектозаконът позволява всеки жител да може да подаде сигнал за корупция или спор на ползи против лице от върховете на властта. Това води до опция да се подслушва в границите на гражданския развой, който задава разпоредбите за конфискацията. Ще може да се подслушва и по подозрение за спор на ползи, където процедурите са по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Според българската конституция, както и съгласно всички интернационалните стандарти и конвенции, използването на СРС и намесата в персоналния живот са възможни само за разкриването на тежки закононарушения. Това се прави единствено по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Гаранти са спазването на правата на жителите са съдът, прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, които работят по строго формалните правила на Наказателно-процесуален кодекс. Сега ръцете на новата комисия се развързват за необмислено подслушване, стига някой арбитър да недогледа някое искане или да бъде " стимулиран " да недогледа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР