сн: Архив Върховната административна прокуратура (ВАП) е открила редица нормативни

...
сн: Архив Върховната административна прокуратура (ВАП) е открила редица нормативни
Коментари Харесай

Нормативни неразбории оставят извън закона малките ВЕЦ


сн: Архив

Върховната административна прокуратура (ВАП) е разкрила редица нормативни неразбории с разрешителния и вещно-правния режим при създаване на водноелектрически централи по коритата на реките, заради което огромна част от тях на процедура са отвън правните рамки. Тя също по този начин е наредила на държавното управление да предприеме ограничения за решение на проблемите със заварените случая и да предложи законови или нормативни промени, които да урегулират процеса в бъдеще. Това излиза наяве от прессъобщение на ВАП, оповестено в сряда.

По сигнал за незаконосъобразно издаване на разрешителни за създаване на руслови и деривационни водноелектрически централи (ВЕЦ) административната прокуратура е направила инспекции на всички 170 такива дребни хидроцентрали в страната.

Реално инспекцията потегли след следствие на Нова телевизия за нарушавания при градежа на минивецовете. Според него към 140 дребни Водноелектрическа централа са издигнати нелегално от политици, техните деца или доближени, защото страната не им е отстъпила правото за градеж на оборудванията в коритата на реките и прилежащите им терени.

Реално прокурорската инспекция удостоверява тези заключения. ВАП оповестява, че са открити случаи на построени руслови Водноелектрическа централа във води и терени обществена държавна благосъстоятелност, за които притежателите им нямат документ от държавни органи, че им се позволява строителството в обществени държавни парцели. В същото време този документ е нужен за координиране и одобрение капиталовите планове, по които съответните районни дирекции на строителния надзор да издадат позволение за градеж.

Установено е, че има нормативни пропуски по уреждането на целия развой по даването на отстъпеното право на градеж, за което в този момент то прокуратурата упорстват районното, енергийното и екоминистерствата да излязат с оферти по какъв начин да се реши казусът със съществуващите беззаконни минивецове, каквито действително са съвсем всички, и да се регламентира въпросът с бъдещите такива уреди.

За излаз от обстановката към този момент е основана междуведомствена работна група от представители на трите посочени министерства и Дирекцията за народен строителен надзор. Тя би трябвало да прегледа нормативната уредба за градежа на руслови централи и да проучва фактическото и правно положение на към този момент построените водни централи в речните корита. Групата би трябвало също по този начин да предложи разновидности за споразумяване на вещно-правните връзки сред вложителите и страната, както и при нужда да бъдат изготвяни оферти за изменение на съществуващата правна уредба.

За работата на тази група при започване на април заяви и районният министър Николай Нанков, откакто поданици на потърпевшата от проливен дъжд община Хайредин се оплакаха, че ги е наводнила прилежаща новоизградена Водноелектрическа централа.

Сега той е уведомил Върховната административна прокуратура, че се планува в настоящата нормативна уредба да се запишат превантивни текстове, които да не позволяват издаване на позволения за градеж на руслови Водноелектрическа централа на вложители, които не са притежатели или на които няма законно учредено право на градеж в непознат парцел.

Паралелно ще се търсят благоприятни условия за споразумяване на вещно-правните връзки сред вложителите и страната във връзка с заварените връзки, показват от ВАП, само че не излиза наяве дали към този момент се обмислят някакви разновидности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР