SN 1987A е свръхнова, която избухва в Големия Магеланов облак

...
SN 1987A е свръхнова, която избухва в Големия Магеланов облак
Коментари Харесай

Астрономи вероятно са забелязали неутронна звезда в сърцето на най-близката свръхнова от 400 години насам

SN 1987A е свръхнова, която избухва в Големия Магеланов облак и през 1987-а е била забележима от Земята. Това е най-близката до нас свръхнова за последните 400 години. В центъра ѝ астрономите виждат едно необичайно безформено леке. Десетилетия наред те се чудеха дали не става дума за неутронна звезда или черна дупка. Изследване, осъществено от обсерваторията Atacama Large Millimeter Array (ALMA) и оповестено в The Astrophysical Journal, пази теорията, че това е неутронна звезда.

„ Бяхме извънредно сюрпризирани, когато в останките от свръхновата открихме това леке, основано от гъст облак прахуляк. ”, написа съавторът на проучването Микако Матсура от Кардифския университет. Той е бил част от екипа, който открива обекта с ALMA.

„ В този облак несъмнено би трябвало да има нещо, което е нагорещило този прахуляк. Нещо, което го кара да свети. Ето за какво ние твърдим, че в този цялостен с прахуляк облак се крие неутронна звезда “.

Въпросното леке се отличава със своята бляскавост. Това значи, че то се нагрява от нещо в действителност доста. В един миг даже екипът счита, че яркостта е прекомерно висока и не може да става дума за неутронна звезда. Ново проучване обаче предсказва няколко от следените характерности. То също е оповестено в The Astrophysical Journal.

„ Бях преполовил докторантурата си, когато се случи тази свръхнова – това бе едно от най-големите събития на моя живот. То ме накара да трансформира своята кариера и да се опитам да разгадая тази тайнственост “, изяснява водещият създател на изследването Дани Пейдж от Националния самостоятелен университет на Мексико. „ Въпреки изключителната комплексност, с която се характеризира свръхновата, както и рисковите условия в интериора на една неутронна звезда, откриването на топло прахово леке удостоверява няколко предвиждания “.

Източник: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), P. Cigan and R. Indebetouw; NRAO/AUI/NSF, B. Saxton; NASA/ESA

33-годишният обект, ситуиран едвам на 25 км широчина, се чака да тежи няколко пъти по отношение на масата на нашето Слънце. Това е най-младата известна на човечеството неутронна звезда.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР