Смятаме, че преференцията не е мажоритарен елемент и смятаме, че

...
Смятаме, че преференцията не е мажоритарен елемент и смятаме, че
Коментари Харесай

Йордан Цонев пак повтаря аргументи за новото положение с преференцията

Смятаме, че преференцията не е мажоритарен детайл и считаме, че досегашният предел от 7% е непочтен. Очаквахме такава реакция след сегашната смяна, само че не чакахме приоритизацията на проблемите – в случай че преференцията е проблем, то по-голям проблем е, че 2 млн. български жители не могат да гласоподават. Това съобщи депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев, по-известен с прякора си Данчо Ментата.
С думите си Цонев визираше прословутата уседналост – да не можеш да гласуваш за евроизбори, в случай че си живял по-малко от 3 месеца на територията на страна-членка на Европейски Съюз преди вота и да не можеш да гласуваш на локални избори в България, в случай че не си живял най-малко 6 месеца в региона преди вота. От петък до момента в обществото нито една дума, в прорез с европейски разпореждания, възмути се Цонев, който " в този момент " изиска да се приказва за преференцията.
Според Цонев новият предел (толкова гласове, колкото по принцип трябват, с цел да влезеш в съответния избирателен орган) е по-справедлив и на никое място в Конституцията не било казано, че мажоритарният избор е наложителен. И попита какъв брой от определените с преференция депутати (около 40) в този момент били " повече персони ", какъв брой пъти са се изказвали, като добави следното: " Чували ли сте нещо за Ангел Исаев? Това е преференциално определен народен представител от листата на Движение за права и свободи, който няма нито едно изявление от парламентарната естрада ". Ако някой има качества, той не би трябвало да има проблем да набере симпатизанти, акцентира националният представител, акцентирайки цифрата 10 000 – почти колкото трябват за влизане в Народното събрание на един човек.
Депутатът от Движение за права и свободи де факто отхвърли и, че Движението е натиснало ГЕРБ поради свои визии. И сподели за следващ път, че по някои въпроси Движение за права и свободи гласоподава с ГЕРБ, само че по други – не, като всичко зависи от вижданията на Движението. Основната тематика на диалог беше машинното гласоподаване, а не преференцията, разяснява още Цонев незабавното съвещание на правна комисия посред пленарното съвещание, на което на второ четене се гледаха всички промени в Изборния кодекс.
Програмното ръководство с ГЕРБ не стои на дневен ред – стратегиите ни с националистите са диаметрално противоположни, акцентира Цонев.
Ромският проблем
Очевидно към тази фамилия (бел. ред. – Гольовците) не е прилаган законът в цялата му суровост. Моят коментар е, че отговорност носят съответни лица – престъпността не може и не трябва да бъде етнизирана, по тази причина не се води статистика по етнически симптом, разяснява Цонев следващият престъпен случай с присъединяване на роми - този път в Кюстендил. " Не може да приказваш за цяла една общественост като създател на незаконни действия – за обособени членове – да ", акцентира националният представител.
Цонев обърна внимание на държанието на Вътрешна македонска революционна организация в такива случаи и зададе въпрос дали поради един евродепутат повече няма да подпалят етническата рогозка. Той приказва и кардинално за ромския проблем – кметове и общински управляващи от години неглижират по места гетата, е неговото мнение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР