Смятам че е съвсем дължимо и навременно да се свика

...
Смятам че е съвсем дължимо и навременно да се свика
Коментари Харесай

Елена Поптодорва хвърли бомба: Аз пренесох документите, свързващи Сюлеймани с атенатата в Сарафово

Смятам че е напълно дължимо и навременно да се свика този Консултативен съвет за национална сигурност. Това съобщи пред Нова телевизия някогашният дипломат на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова във връзка свикания от президента съвет през днешния ден.

„ Преки закани съгласно мен няма. Това не е единствено мое мнение, то стъпва и на общи оценки “, сподели Поптодорова по отношение на напрежението в Близкия Изток.

Тя разкри, че персонално е взела участие в доказването на съпричастността на убития военачалник Касем Сюлеймани към атентата на летище „ Сарафово “.

„ Аз пренесох физическите доказателства за съпричастие и оттова потегли включването на „ Хизбула “ в листата (с терористични организации) на Европейски Съюз “, съобщи Поптодорова.



„ От Канада през Америка до тук “, добави тя.

„ Реалността е, че сега Европа не може да обезпечи личната си отбрана “, счита дипломатът.

По отношение на иранския военачалник Сюлеймани тя съобщи: „ Без подозрение това един ослепителен стратег и пълководец, командващ действително повече от една страни, в това число и Сирия “.

„ В Ирак вървят митинги от 3 месеца насам, които споделят „ Иран вън “. Това към този момент се измести “, проучва Поптодорова.

Бившият външен министър Ивайло Калфин също означи, че през последните 10 години напрежението в района се усилва. „ През последната година стартира да се почиства напрежението сред Съединени американски щати и Иран “, уточни той.



„ Тук се слага въпросът какво е съучастието на Европа и НАТО “, сподели Калфин.

„ За мен от ден на ден стои въпросът за разделянето сред американската и европейската част от НАТО. Това решение е взето във Вашингтон и не са питани съдружниците в НАТО “, посочи той.

Според него, несъмнено Съединени американски щати биха спечелили от увеличението на тази борба. „ Все отново си мисля, че има здрав разсъдък и никой няма интерес от влизане в директна война “, добави той.

„ Не мисля, че Съединени американски щати имат някакъв интерес да си играят с огъня “, счита Калфин.

По думите му, поддръжката на България за решението на Вашингтон да ликвидира Сюлеймани не може да бъде обвързана с рухването на визите за Съединени американски щати. „ Това са напълно разнообразни неща. Просто са несравними двете дейности. Увеличаването на напрежението в би основава дълготрайни закани “, счита някогашният външен министър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР