Смолян. За 15-ти път магичното родопско село Гела събра около

...
Смолян. За 15-ти път магичното родопско село Гела събра около
Коментари Харесай

Смолян: За 15-ти път магичното родопско село Гела събра около 20 хиляди души за Гайдарското надсвирване

Смолян. За 15-ти път магичното родопско село Гела събра към 20 хиляди души за Гайдарското надсвирване и обичайния Илинденски събор на локалните родове, който се организира на поляните към параклиса „ Св.Илия ” над селото. Това оповестиха от пресцентъра на Община Смолян. Мащабното събитие беше намерено през днешния ден от зам.-кмета на общината Венера Аръчкова. „ Поздравявам изпълнителите и се надявам те да се завръщат всяка година за този празник. Бъдете живи и здрави! Пренасяйте в сърцата си хубостта на родопския фолклор, предавайте я на децата си, показвайте я на света. Нека се множат изпълнителите и феновете на гайдарското изкуство, да израстват млади гении и всяка година край Гела да основават празник като днешния, с цел да се подарява с младост традицията на гайдата и да се подсигурява нейното величие ”, уточни в словото си Аръчкова.
Тя пожелаха триумф на участниците и поздрави журито, чийто ръководител е проф. учен Милчо Василев. Според статута на Гайдарското надсвирване записването на участниците става в деня на състезанието. Те са разпределени в 3 възрастови групи: 1-ва до 14 год.; 2-ра от 15 до 18 години и 3-та над 19 година След като приключат с осъществяванията съответната група се прави и награждаването. Зам.-кметът Аръчкова награди спечелилите от първа група. Журито прави оценка участниците по 10-то бална система по следните критерии: жанр, чисто интониране, режисура, костюм, сценичност, орнаментика, механически умения. Награди се присъждат на всички групи, в това число и парични, както и поощрителни за всяка възрастова група. Всеки гайдар получава грамота за присъединяване в надсвирването.
Зам.-областният шеф Владимир Гърбелов също сервира приветствен адрес към уредниците на събитието и участниците.
Организатори на Гайдарския конкурс - с. Гела 2017 са Община Смолян, Кметство Широка лъка и спонсори. Те бяха поздравени за положителната организация по време на Гайдарското надсвирване.
Станалият обичаен към този момент събор притегля всяка година хиляди туристи, пристигнали да се насладят на осъществяванията на гайдарите и от прелестните гледки на Родопа планина. Кръшни хора, песни и гайдарски мелодии ще огласят Родопите цели два дни по време на събора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР