Смолян. С Богородични светини отбеляза своя празник за 11-и път

...
Смолян. С Богородични светини отбеляза своя празник за 11-и път
Коментари Харесай

Смолян: С Богородични светини отбеляза своя празник за 11-и път катедрален храм „Св. Висарион Смоленски

Смолян. С Богородични светини означи своя празник за 11-и път катедрален храм „ Св. Висарион Смоленски ", оповестиха от пресцентъра на Община Смолян. Частици от одеждите-покрова и ризата, на Майката Божия бяха донесени в петък ритуално от Пловдивска св. митрополия особено за празника на храма в Смолян. Стотици родопчани уважиха през днешния ден храмовия празник на православната катедрала и се поклониха с молитва пред светините на Богородица. Богомолците извършиха църквата, където бе отслужена архиерейска света Литургия, управлявана от Знеполски свещеник Арсений и Константийски свещеник Яков. В службата участваха духовници от Смолян, Пловдив и Видин.
Празничните богослужения бяха в възхвала на вярата и делото на свещеник Висарион Смоленски, станал преди четири века страдалчески знак на православна Родопа планина. Сред гостите бяха ктиторите на храма семейство Здравка и Тодор Баткови, депутатът доктор Даниела Дариткова, регионалният шеф Недялко Славов, кметът Николай Мелемов и брачната половинка му Валентина и други
След края на днешната архиерейска света Литургия свещеник Арсений изнесе проповед, в която напомни делото на последния родопски свещеник, умрял страдалчески за православната религия. Той уточни, че по време на турското иго България е била изправена пред едно от най-големите си тествания за своето битие, само че оцелява, тъй като е имала св. Патриарх Евтимий и св. Висарион Смоленски. Владиката сподели, че през днешния ден сме изправени пред още по-голямо тестване, тъй като чезне освен страната ни, чезне родът и народността ни. Епископът прикани, че в случай че ние не избавим от бунището на измените ни и давност драгоценният бисер - националната святост, осиромашали, голи и боси духом, ще станем плебеи на непознати, неправославни и нехристиянски цивилизации и култури. " Ако не престанем да продаваме православната си религия, по кое време за 30 сребърника, по кое време за чиния леща, то ние ще погинем и физически, и духовно. Обезверяващи, с всеки минал ден ние погиваме ", уточни още в проповедта си Знеполският свещеник. Според него България в този момент е един прикрепен на болничен одър покойник. Боже, по молитвите на св. Висарион Смоленски, резервира страната ни православна, благопожела свещеник Арсений.
След края на Архиерейската св.Литургия беше раздадена благословена софра.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР