Смислената част от парламента днес гласувахме промяна в Търговския закон,

...
Смислената част от парламента днес гласувахме промяна в Търговския закон,
Коментари Харесай

Депутатите създадоха Дружество с променлив капитал

Смислената част от Народното събрание през днешния ден гласувахме смяна в Търговския закон, посредством която се основава Дружество с изменчив капитал (ДПК), похвали се в обществените мрежи националният представител от ПП-ДБ Даниел Лорер. 

Със законодателните оферти на Петър Кьосев („ Продължаваме промяната –Демократична България “) се основава новата правна форма на Дружеството с изменчив капитал, посредством която ще се отговори на потребностите на новаторските и насочени към напредък стартъп компании.

Цели се основаването на ново сдружение, което е ориентирано към създаване на новаторски артикул или услуга и което след триумф да бъде трансформирано в обществена компания посредством предложение на контролираните пазари или продадено на различен вложител. Намалени са първичните разноски за основаване, планувано е минимално наличие на дружествения контракт, предлага се свободно прекачване на дружествени дялове и най-малък набор от права и отговорности на съдружниците. Отчита се като преимущество редът за придобиване на  права за участие от наети от сдружението лица, като законопроектът съдържа разпореждания за превръщане и преустановяване, отбелязва Българска телеграфна агенция.

За какво става дума? 

През последните 12 години България построи една от най-силните предприемачески общности в цяла Югоизточна Европа. През 2012 година започнахме с едвам 2 фонда за начално развиване на компании. Днес са 17. Днес имаме стотици компании, които са сполучливи на световния пазар и всички ние се гордеем с тях. Те притеглят от ден на ден инвестиции; стават едни от огромните работодатели у нас; заплащат високи заплати; внасят налози и осигуровки; в резюме - основават гръбнак на просперираща междинната класа.

Ние всички се гордеем с постигнатото. За жал огромна част от тях не са регистрирани към този момент в България. Те са във Англия, Съединени американски щати, Нидерланция, Естония. В България остава единствено екип, който да работи, само че налозите, интелектуалната благосъстоятелност и репутацията отиват при други страни, изяснява Даниел Лорер.

Основната причина една компания да избере непозната регистрация е неналичието на съвременна правна рамка, която да им дава гъвкавостта и свободата да оперират по метода, нужен за триумф в 21 век.

Съществуващите правни форми в България (най-вече АД и ООД) не ги разрешават.

Дружеството с изменчив капитал има към този момент дълга история. То следва положителните практики наложени във от ден на ден европейски страни. Франция има своята SAS компания (вид ДПК) от средата на 90-те години. Днес над 70% от всички френски компании са SAS. Подобни образци има в Германия, Полша, Гърция, Испания, Словакия.

Желанието ни е България да сътвори правна форма, която да резервира българските компании в България. Вярваме, че това е

стратегически значимо, тъй като без ДПК всички политики за поощряване на нововъведенията ще облагодетелстват други страни.

България би трябвало освен да задържа и развива гениите и фирмите си, само че и да основава условия за привличане на други извън.

Законопроектът е част е от Плана за възобновяване и резистентност.

Дружеството с изменчив капитал е нов тип сдружение, наред с останалите търговски сдружения в Търговския закон, при което са основани по-бързи и улеснени процедури за присъединяване на вложителите, за по-гъвкави форми на ръководство, по-широка договорна независимост при формулиране на главните права и отговорности за участниците.

Въпреки че се споделя " Дружество с изменчив капитал ", то в действителност няма капитал, който да се вписва в Търговския указател, уточни юристът. " Капиталът на сдружението може да се трансформира непрекъснато, съдружниците – също, и това не предстои на регистриране в Търговския указател. Капиталът се събира и се образува от вноските на съдружници, само че не предстои на регистриране в Търговския указател. Това ще докара до изключителна еластичност и експедитивност в бизнеса, което е извънредно значимо за започващите компании. Това условие за регистриране към днешна дата е доста огромна спънка за всички съществуващи сдружения “, изясняват адвокати.

Основният акцент в ДПК е гъвкавостта. Българското законодателство е много консервативно във връзка с най-често употребяваните форми сега – сдружението с лимитирана отговорност. " Тук задачата е да се сътвори гъвкава правна форма. Дружеството съчетава в себе си най-хубавите и работещи структури както на ООД, по този начин и на акционерното сдружение. За новия тип сдружение важат всички правила, каквито важат и за останалите сдружения, познати по Търговския закон “.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР