Сметната палата прикани партиите, коалициите и инициативните комитети да започнат

...
Сметната палата прикани партиите, коалициите и инициативните комитети да започнат
Коментари Харесай

Глобяват партиите до 13 хиляди лева за неподаден или неверен отчет на харчовете за изборите

Сметната палата прикани партиите, обединенията и инициативните комитети да стартират да подават докладите си за харчовете по време на предизборните акции за президент и парламент, съобщи Българска национална телевизия.

От одитния орган припомнят, че за погрешна информация или за неподадена декларация санкциите доближават до 13 000 лв..

Над 60 са записаните партии, обединения и инициативни комитети, които би трябвало да подадат доклади в Сметната палата идващия месец. Заради съвпадане на крайната дата с коледните празници, срокът е повишен.

" Крайният период, в който участниците в изборите за Народно заседание би трябвало да показват своите доклади пред Сметната палата е 24 декември. само че това е Бъдни вечер, неработен ден, по тази причина крайният период е 29 декември ", съобщи ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков.

Този период важи и за участниците в изборите за президент, чиито претенденти за " Дондуков " 2 завършиха присъединяване си на първия тур.

" За двата инициативни комитета, които се явяват на балотаж на 21 ноември крайният период е 6-и януари ", посочи Цветков.

От Сметната палата припомнят, че за неподадена декларация в Единния указател за изразходените средства и техния източник по време на предизборната акция, са планувани санкции

" Във връзка с нарушение на условията на Изборния кодекс по отношение на отчетността на предизборната акция, Сметната палата постанова санкции на представляващите партиите и обединенията. Размерът на тези санкции е от 2000 до 10 000 лева ", съобщи Цветков.

Според Изборния кодекс Сметната палата упражнява надзор и върху настоящите парични разноски по време на самите акции, заради което се постанова политическите обединения да регистрират и тези средства.

Партии, обединения и инициативни комитети, които не са подавали настояща информация за харчовете по време на предизборната акция ги грози санкция от 3000 до 10 000 лв..

От Сметната палата припомнят, че в техния указател с изключение на имената на донорите, типа, задачата, размерът или цената на направените от тях парични за акциите, би трябвало да попадат и данни за произхода на дарените средства, в случай че са над една минимална работна заплата.

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР