Сметките за ток за метрото и електротранспорта за декември 2021

...
Сметките за ток за метрото и електротранспорта за декември 2021
Коментари Харесай

Непосилни сметки за ток и за столичния електротранспорт и метрото

Сметките за ток за метрото и електротранспорта за декември 2021 година са непостижими и за Столична община, като те са двойно и тройно по-високи спрямо декември 2020 година. Това породи заплаха от прекъсване на този тип превоз в столицата.

По този мотив заместник-кметът на София по направление " Финанси и опазване на здравето " акцентира в утринния блок на Българска национална телевизия, че причина за казуса са три рецесии, насложили се през последните месеци - цените на енергоносителите, здравната рецесия, както и неприемането на държавния бюджет. Тези рецесии съгласно Барбалов са довели до натрупването на задължения в размер на десетки милиони левове.

За ток и природен газ увеличените разноски са за над 40 млн. лева през миналата година, което остава непокрито от помощта на страната.

COVID-19 рецесията е довела трайно понижение на пасажерите в столичния градски превоз с 30%. В дълготраен проект, в случай че хората се върнат към персоналните транспортни средства, това ще окаже отрицателно въздействие на екологичните индикатори. Столичната община е нараснала средствата за бранш " Транспорт " до 176 млн. лева годишно.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова изиска Министерството на финансите да изпрати незабавни инструкции по какъв начин общините да заплащат сметките за ток до приемането на държавния бюджет. Столичният кмет предизвести, че София разполага със средства за трикратно увеличените сметки за метрото и електротранспорта за декември, само че заплащането е лимитирано от закона за потребление на 1/12 от бюджета, напомня " Дневник ".
От своя страна кметът на считания за един от елитните столични региони " Изгрев ", Делян Георгиев се оплака в утринния блок на " Нова телевизия ", че обстановката стартира да става много притеснителна, защото с 50% е по-висока сметката за ток за декември по отношение на същия интервал на предходната година. Тъй като цената става непостижима за локалната администрация, в " Изгрев " обмислят поетапно прекъсване на уличното осветяване.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР