Сметище върху земя, пазеща история на 7000 години. Това беше

...
Сметище върху земя, пазеща история на 7000 години. Това беше
Коментари Харесай

Как изглежда Варненският некропол 50 години след откриването му

Сметище върху земя, пазеща история на 7000 години. Това беше до неотдавна един от най-забележителните и значими монументи за праисторията на Балканите и Европа. Купища отпадъци и буйна растителност покриваха дълги години античните гробове от Варненския халколитен некропол. Благодарение на труда на доброволци мястото към този момент е почистено.

„ В продължение на 2 години систематична работа успяхме да разчистим терена по този начин, че археолозите да стартират работа. Със подпомагане на геодезисти успяхме да възстановим остарялата геодезична мрежа на първите разкопки ”, описа за Дарик ръководителят на съдружие " Варненски некропол I " Яни Янев.

Неправителствената организация сплотява научни служащи, представители на висши учебни заведения и локалната власт. Целта на сдружението е обновяване на изследването на Некропола и превръщането му в атрактивна туристическа дестинация.

Първото към този момент е свършено. След 30-годишно спиране, предходната есен разкопките бяха възобновени. Дотогава бяха проучени ¾ от региона. От предходното изследване на терена обаче не е останало нищо.

 Имотът е обществена държавна благосъстоятелност и е възложен за ръководство на Община Варна, която има подписан контракт за стопанисване с Регионалния исторически музей. Целта сега е обезпечаване на средства за продължение на разкопките. Предстои да бъде открита дарителска сметка.

„ Ще се опитаме да подтикваме нашите съграждани, защото явно не можем да намерим подобаващия отговор от Община Варна за финансиране на този обект. И това дава опция всички артефакти, открити в Некропола, да останат във Варна, а не да бъдат прибрани в София, както на доста други места се е случвало, когато страната финансира разкопките ”, разяснява Янев.

Има опция Некрополът освен да се социализира, само че и да се направи да бъде забавно за посетителите, уверен е ръководителят на съдружие " Варненски некропол I ". Според Янев, Общината би трябвало да провежда конкурс за избор на най-подходящия план за социализация на терена на Некропола. За средства за самата социализация може да се кандидатства и по европейските фондове.

Евентуални нови находки от Варненския некропол ще са от изгода както за археолозите, по този начин и за антрополозите и учените в областта на металознанието във варненските университети.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР