Смело мога да кажа, че сме постигнали пълна диверсификация и

...
Смело мога да кажа, че сме постигнали пълна диверсификация и
Коментари Харесай

Росен Христов: Постигнали сме пълна диверсификация и ще има стабилност на доставките на газ

Смело мога да кажа, че сме постигнали цялостна диверсификация и ще има непоклатимост на доставките на природен газ. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „ Тази заран “ на бТВ. Коментарът му е по повод подписването на съглашението сред „ Булгаргаз " и турската държавна енергийна компания „ Боташ “ (BOTAŞ) за достъп до терминалите за полутечен газ и газопреносната мрежа в Турция. Церемонията се състоя през вчерашния ден в Министерския съвет. 
За пръв път от години, след многократни опити, успяхме да договорим с турската страна огромно съдействие. Това на процедура се случи след срещата на президента Румен Радев с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, уточни РосенХристов. По думите му, договарянията са били интензивни, като последните условия са били финализирани на 24 и 25 декември в Истанбул.

Сделката в действителност е огромна и е от огромно значение за България, защото всички знаете, че проблемите с доставка на газ не са свързани с доставките на газ, а с неналичието на инфраструктура, уточни енергийният министър.
Той добави, че цените на природния газ би трябвало да намалеят още през февруари. 
Трябва да усетим незабавно резултата и от договорката с Турция, защото още февруари започваме да разтоварваме танкери там. Имаме опция да договаряме спомагателни доставки на по-ниски цени с доставчиците, защото имаме обезпечени терминали за разтоварване, разяснява Христов.

Договорът е за 13 години, като от идната година имаме да разтоварваме по 14 танкера на година. Тази година е директна и имаме по-малък потенциал, само че задоволителен, с цел да осигурим всичките си доставки, сподели министърът.  
Източник: Българска телеграфна агенция, бТВ
04 Яну 20231703 Яну 202329103 Яну 202378702 Яну 202349101 Яну 202350531 Дек 20223240КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Дек 2022193024 Дек 2022303803 Яну 202340028 Дек 2022648
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР