Смъртта сякаш следва Мартин Брайънт от ранна възраст. Един от

...
Смъртта сякаш следва Мартин Брайънт от ранна възраст. Един от
Коментари Харесай

Смущаващата история на Мартин Брайънт, австралийският масов убиец зад клането в Порт Артур

Смъртта като че ли следва Мартин Брайънт от ранна възраст. Един от съседите на момчето в Хобарт, Тасмания, си спомни деня, в който младия Мартин прострелва всички папагали в квартала. Мъртви животни пък постоянно се появяват без естествени пояснения във фермата му.

28 април 1996 година се случва най-тежката всеобща пукотевица в историята на Австралия. Но тя е и последната, тъй като след нея федералните и локалните управляващи на Австралия постановат строги ограничавания върху огнестрелните оръжия и даже изцяло не разрешават доста от тях. Но множеството австралийци в никакъв случай няма да не помнят смразяващото лице на Мартин Брайънт и ужасът, които той предизвиква.

 Port Arthur Memorial Garden

Останките от кафенето

През 1987 година министър председателят на Нов Южен Уелс декларира: „ Ще е належащо да стане кръвопролитие в Тасмания, преди да се случи промяна на оръжията в Австралия. “

Прогнозата му, както разбрахме, е тревожно точна.

В рамките на дни след клането в Порт Артур австралийският министър председател Джон Хауърд афишира, че законите за оръжията в страната ще се трансформират.

Новите правила не разрешават автоматизираните и полуавтоматични пушки, а притежателите на оръжие би трябвало да аплайват за лиценз и да дават „ същинска причина “ отвън персоналната отбрана, с цел да им бъде обещано позволение.

Австралия също започва стратегия за изкупуване на оръжия, която в последна сметка стопява 650 000 бройки.

Само поради тази стратегия самоубийствата понижават със 74%, като по този начин се избавят 200 живота всяка година. И от клането в Порт Артур през 1996 година насам в Австралия не е имало нито един сходен случай.

Що се отнася до Мартин Брайънт, той се признава за отговорен по 35 обвинявания в убийства и получава пожизнен затвор без опция за условно освобождение.

Реакцията на Австралия към Порт Артур е в внезапен контрастност с бездействието на Съединени американски щати след всеобщи стрелби. „ Порт Артур е нашият Сенди Хук “, сподели Тим Фишер, вицепремиер на Австралия по време на клането. „ Но ние действахме. Съединени американски щати обаче не са подготвени да работят против своите нещастия. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР