Смъртта на поне шестима цивилни граждани е потвърдена след руските

...
Смъртта на поне шестима цивилни граждани е потвърдена след руските
Коментари Харесай

Поне шестима украинци са убити при руските ракетни "удари на възмездието"

Смъртта на най-малко шестима цивилни жители е доказана след съветските ракетни офанзиви, нанесени в първите часове на четвъртък, заяви Ройтерс.

са първата сходна вълна от средата на февруари и разрушиха най-дългото успокоение, откогато Москва стартира въздушна акция против гражданската инфраструктура на Украйна преди пет месеца.

В резултат на нападението, засегнало жилищни здания и инфраструктура в 10 района, за няколко часа от електрическата мрежа беше изключена най-голямата нуклеарна централа в Европа - " Запорожката ". " Окупаторите могат единствено да тероризират цивилни. Това е всичко, което могат да създадат. Но това няма да им помогне. Те няма да избегнат отговорността за всичко, което са създали ", съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.
Кои са задачите

Руското министерство на защитата заяви, че е направило " масиран ответен удар " като компенсация за трансграничен набег предходната седмица против две села край съветския град Брянск.

 Русия назова офанзивата по Украйна Русия назова офанзивата по Украйна " масиран удар на възмездието "

Според Москва при офанзивата са унищожени бази за дронове, прекратени са железопътни линии и са развалени оръжейни фабрики и цехове, ремонтиращи оръжия.

Репортери на Ройтерс обаче описват за изваждането на трупове от разрушена къща в Золочев в западната Лвовска област. Смята се, че най-малко петима души са убити там.

 Разрушена къща в село Золочев в западна Украйна
© Reuters

Разрушена къща в село Золочев в западна Украйна

Оксана Остапенко сподели, че къщата е принадлежала на сестра й Халина, чието тяло към момента е затрупано под руините дружно с още двама членове на фамилията.

" Все още не са ги намерили. Надявахме се, че са живи, само че те не са живи ", сподели тя.

Още един граждански е погубен от ракетите в централната област Днипро. Отделно се оповестява за трима цивилни, убити при артилерийски обстрел в Херсон.

Москва твърди, че сходни удари имат за цел да понижат способността на Украйна да се бие. Киев твърди, че въздушните удари нямат военна цел, а са предопределени да всяват боязън у популацията, което е военно закононарушение.

Седем часа въздушна паника в Киев

В столицата Киев седемчасовата паника през нощта беше най-дългата от петмесечната въздушна акция на Русия.

" Чух доста мощна детонация, доста мощна. Бързо скочихме от леглото и видяхме една кола в пламъци. След това и другите коли се възпламениха. Стъклата се пръснаха на балконите и прозорците ", споделя 58-годишната Людмила, държейки се малко дете на ръце на киевска улица покрай развалени коли.

 Изгорели коли в Киев
© Reuters

Изгорели коли в Киев

" Детето се изплаши и скочи от леглото ", сподели тя. " Как могат да създадат това? Как е допустимо това? Те не са хора. "

Хиперзвукови ракети

Москва удостовери, че е употребила хиперзвукови ракети " Кинжал " при офанзивата в четвъртък. Украински управляващи споделиха, че за първи път се сблъскват с толкоз доста оръжия, които украинската противовъздушна защита не може да смъкна.

Смята се, че Русия разполага единствено с няколко дузини ракети " Кинжал ", които летят неведнъж по-бързо от скоростта на звука и са основани да носят нуклеарни бойни глави с обхват от повече от две хиляди км. В речите си президентът Владимир Путин постоянно популяризира " Кинжал " като оръжие, за което трансатлантическият съюз НАТО, подкрепящ Киев, няма отговор.

Атаките прекъснаха и зареждането на Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, откъсвайки я от украинската електрическа мрежа. За да се избегне срив в работата на реакторите е било включено спешно дизелово зареждане. По-късно централата беше наново обвързвана към енергийната мрежа на Украйна, сподели операторът " Укренерго ".

Шефът на нуклеарния контрол на Организация на обединените нации Рафаел Гроси прикани за защитна зона към централата.

" Всеки път е като да хвърляме зарове. И в случай че позволим това да продължава още веднъж и още веднъж, един ден няма да имаме шанс ", сподели Гроси пред Съвета на шефовете на Международната организация за нуклеарна сила.

При въздушните офанзиви в четвъртък бяха ударени Киев, Одеса и вторият по величина град Харков. Целите са се простирали от Житомир, Виница и Ровно на запад до Днипро и Полтава в централна Украйна, оповестява Ройтерс.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР