Смъртоносният вирус е проникнал в акваторията на Тихия океан заедно

...
Смъртоносният вирус е проникнал в акваторията на Тихия океан заедно
Коментари Харесай

Топенето на арктическите ледове ускорява разпространението на „тюленовата чума”

Смъртоносният вирус е проникнал в акваторията на Тихия океан дружно с животните, които световното стопляне прогони от Гренландия.
Дългосрочните наблюдения на огнища на чума измежду тюлените и други жители на Арктика и близките райони демонстрираха, че тази зараза е директно обвързвана с ускореното размразяване на морски лед край крайбрежията на Русия и Канада. Информация за това разгласява научното списание „ Scientific Reports ”.
Ледовете понижават и това дава опция на вируса и на другите патогенни заболявани да се популяризират. Откритието демонстрира, че би трябвало незабавно да се открие пътят, по който тази чума се популяризира и кои типове животни биха били наранени от болестта, акцентира екологът от Калифорнийския университет Елизабет ван Уормър, съобщи БГНЕС.
Арктика и Антарктида дружно с планинските ледници остават измежду най-уязвимите райони в света – жертва на световното стопляне. През последните години средногодишните температури там се покачиха с 6-7 градуса. По-нататъшното размразяване на ледовете ще докара до съществени промени в кръговрата на теченията и до необратими промени в климата на Земята.
Тези процеси ще доведат до рискови промени в работата на екосистемите в Заполярието. Глобалното стопляне кара арктическите хищници два пъти по-често да крадат яйцата на птиците и да разтурват техните колонии. Летните проливни дъждове в някои райони на Антарктида доведоха до всеобща крах на дребните на разнообразни типове пингвини.
Изучавайки няколко пандемии на тюленова чума, Ван Уормър и сътрудниците ѝ откриват нови образци за това по какъв начин световното стопляне въздейства на екологията на Арктика.
От средата на 80-те години на предишния век това заболяване лишава живота на десетки хиляди тюлени, които населяват северните крайбрежия на Европа. До 2004 година учените не разпознават съществуване на вируса към тихоокеанския бряг на Евразия и Северна Америка, след което той почнал да унищожава популациите на морските видри, обитаващи западното крайбрежие на Аляска.
Внезапната поява на вируса на другия завършек на Земята предиздвикало учените да се замислят за метода на разпространяване на инфекцията и мястото, където е огнището ѝ.
Проведените проучвания посочили, че вирусът е проникнал в акваторията на Тихия океан по два метода: около крайбрежията на Русия и около северните на Канада. Носители са били арктическите тюлени, в началото обитавали европейската част на Арктика и крайбрежията на Гренландия.
Епидемията се е появяла в сезоните, когато равнището на ледената завивка на Арктика е намалявала фрапантно.
Това, съгласно учените, значи, че световното стопляне и в бъдеще ще понижава размера на ледената шапка и освен ще затруднява живота на тюлените, само че и ще популяризират вируса на чума и на други инфекции измежду тях.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР