Слушайки глупостите и заблудите, които днес цял ден ръсеха академикът

...
Слушайки глупостите и заблудите, които днес цял ден ръсеха академикът
Коментари Харесай

Експерт от мини Марица-изток обясни значението на комплекса за страната и заблудите, които се тиражират

Слушайки нелепостите и заблудите, които през днешния ден през целия ден ръсеха " ученият " и продажната паплач към него, ще се опитам по наличен метод да показва на елементарните хора комплекса " Марица-изток " и смисъла му за страната.

Целият ми трудов стаж (34г.) е в комплекса. 27 година - в мините и 7 година в AES - една от американските централи, като началник на строителството, употребата ремонта и поддръжката на тежко минно и енергетично механо и електрообурудване.

Комплексът включва три открити рудника, в които се добиват 25-30 млн.т. нискокалорични (1600ккал/кг) лигнитни въглища, като до тях се доближава след изкопаването на пласт разкривка( пръст) с дебелина към 100м.Въглищните пластове са с мощ (дебелина) към 25м.
Въглищата се транспортират с влакови композиции и транспортни ленти до четири електроцентрали, където се изгарят по неповторима технология (единствена в света ) и се създава 45-50% от електрическата енергия на България, без значение от естествените условия и външни фактори!
Централите са строени по този начин, че да устоят 7,5 по Рихтер, имат хранилища за 30-40 дни работа на макс. при всевъзможни климатични условия.

Първата илюзия, която се тиражира е, че могат да преминат на различно гориво.
НЕ МОГАТ!!!

Без цялостна замяна на топлообменната система не могат да работят даже с по-калорични въглища.
При строителството на нова топлоцентрала, разноските за топлообменната част(котлите, където се изгарят въглищата и се загрява до пара водата) съставляват 65-70% от общите разноски (3-5 милиарда лв). Ако това би трябвало да се направи за някоя от съществуващите централи, първо би трябвало да се демонтира всичко остаряло. По на ниска цена би излязло да се построи нова централа на ново място.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР