Служителят на ДАНС Недко Добчев, задържан заедно с още 3-ма

...
Служителят на ДАНС Недко Добчев, задържан заедно с още 3-ма
Коментари Харесай

ДАНС следила продажбата на златото край Симеоновград

Служителят на ДАНС Недко Добчев, арестуван дружно с още 3-ма души със златни предмени за над 2 млн. евро., разгласи пред съда че е от бранш финансова сигурност на организацията и желал да доближи до купувачи на предмети за огромна сума пари, която съставлява интерес за организацията по линия на това дали парите са законни. По думите му посредством задържането му е бил възпрепястван да се обади на собствен началник, с цел да му заяви за купувача. Пред съда той сподели, че предметите са модерни.Това заяви Dnes.bg

Петър Влаев, Димитър Андинов, Антон Игов и Недко Добчев бяха арестувани при акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС в миг на продажба на златен венец на цената от 2 млн. евро. У тях са открити още златна торква и гривни. На брифинг през вчерашния ден бе оповестено, че предметите са от 4 век прочие Хр., само че още не е ясно къде са открити от обвинените.
Обвиняемият Петър Влаев съобщи в своя отбрана, че той е изработил предметите от съкровището. И добави, че те са модерни фалшификати, както и че има матрици на предметите. Неговата теза беше подкрепена и от Андинов.
Антон Игов сподели пред съда, че той само е бил преводач от турски език при сключването на договорка и не е направил закононарушение.
В определението си съдът означи, че се произнася само по материалите, които все още са в делото. И добави, че в тях на никое място не се потвърждава, че предметите, поради които са арестувани и упрекнати лицата, са модерни. Тя обаче съобщи, че съгласно експертна информация от експерти в Българска академия на науките същите предмети имат белезите на антични културни полезности, само че е належащо да им се направи задълбочено проучване, с цел да се откри сигурно произхода им.

По време на съвещанието прокуратурата се базира на свидетелски показания, измежду които и на трима сътрудници под прикритие, както и на други доказателства, че четиримата арестувани са направили закононарушенията, за които са упрекнати. Според прокурорите има задоволително данни, че те могат да извършат ново закононарушение и че могат да влияят на очевидци. Както и че арестуваните предмети са културно-историческа полезност.
Според съда има задоволително данни за присъединяване на четиримата обвинени в проведена незаконна група. Както и че лицата могат да правят ново закононарушение, което се обуславя от високата степен на закононарушението, в което са упрекнати в този момент. Опасност да се укрият обаче нямало.

Защитниците на обвинените застъпиха тезата, че въпросните предмети от съкровището не са културно-историческа полезност и са модерна направа. Те означиха, че направеният спектрален разбор на находките сочи съществуването на детайла кадмий, който е открит при започване на 19 век и не би могъл да съществува в антични предмети. Адвокатите желаеха от съда да не взима никаква мярка за неотклонение на клиентите им./Марица

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР