Служителите в сферата на телекомуникациите най-често избират да сменят работното

...
Служителите в сферата на телекомуникациите най-често избират да сменят работното
Коментари Харесай

В кои сектори у нас служителите най-често сменят работата си?

Служителите в областта на телекомуникациите най-често избират да сменят работното си място, като близо 50% от работодателите в този бранш удостоверяват, че личния състав сменя работата по лично предпочитание. Това сочи изследване за текучеството на личен състав през 2021 година на ManpowerGroup България, в което са взели участие 256 работодатели, опериращи в 14 бизнес бранша на територията на страната.

След телекомуникациите, най-често работното си място сменят чиновниците в центровете за споделени услуги (32%), търговията (31%) и образованието (30%). Най-ниско непринудено текучество се регистрира в областта на опазването на здравето, където едвам 3.33% от чиновниците сменят работата по лично предпочитание, следвана от енергетиката с дял от 4.5%.

България втора в Европейски Съюз по растеж на разноските за труд
Номиналните разноски на работодателите в България за един отработен час скачат с 13.8% на годишна база през третото тримесечие на 2021 година..
Прочети повече
Служителите в телекомуникациите най-често избират да сменят непринудено работата си; 

Източник: ManpowerGroup България

Основна причина за доброволна промяна на работното място е " по-високо заплащане в друга компания ", като цели 85% от респондентите са показали този претекст. Следващите най-популярни аргументи са „ неспособност за професионално израстване “ и „ спорове на личностно равнище “.

Около 20% от всички компании са показали, че недобрата връзка и прехвърляне на задания е фактор, произлизащ от разминаване сред длъжностна характерност (19%) и усложнения при въвеждане в работа на новонастъпили (17%). Само 11% от респодентите показват недобрите условия на труд като фактор, а по-малко от 1% означават COVID-19 като причина за смяна в цялостната организация, довела до непринудено текучество на фрагменти, написа в изследването.

55% от фирмите споделят, че половината от прекратените им чиновници през 2021 година са напуснали тяхната организация по лично предпочитание. Най-често напусналите са чиновници, работещи сред 7 месеца и 3 години в компанията. Много огромен брой хора остават за интервала на онбординг и общоприетия изпитателен период, само че не и по-късно. Съпоставено с фактор номер едно, а точно по-добро заплащане на друго място. Данните сочат, че преразглеждане на възнаградженията за 2022 година в посока покачване е нужда за доста организации в на процедура всички браншове, написа в изследването.
Работниците у нас ще бъдат всеобщо над 55-годишна възраст през 2035 година
Работниците над 55-годишна възраст ще оформят над 1/3 от заетите в България през не толкоз далечната 2035 година. България се подрежда...
Прочети повече
Що се отнася до общото текучество, индустриалните отдели на фирмите страдат най-вече от него. Близо 30% от интервюираните работодатели показват, че оператори, складови служащи или нискоквалифициран личен състав – сменят работното място най-често. Сред аргументите за това са „ демотивация “, „ условия на труд “ и/или „ финансови условия “. След него се подрежда направление „ Търговия “, посочен като най-критичен от близо 16% от интервюираните.

На въпроса “Колко % е общото текучество за компанията ви през 2021 година? “ организациите в другите промишлености показват общия % напуснали. Според отговорите, секторите с най-високо общо текучесто са: „ Здравеопазване “ с 37,33%, „ Телекомуникации “ с 35,40% и „ Строителство и инженеринг “ с 33,33%. Най-ниски стойности данните сочат в компании от сферата на „ Енергетиката “ и „ Информационните технологии “ със надлежно 7,5% и 14,25%.


Здравеопазване и фармация е секторът с най-високо общо текучество; 

Източник: ManpowerGroup България

Сравнявайки текучеството през 2020 година – годината на COVID-19 и 2021 година, когато бизнесът работи на по-пълни обороти, близо 43% от фирмите са показали, че през 2021 година текучеството е доста по-високо. Близо 17% споделят, че няма разлика в текучеството през двете години. Само 12% от фирмите споделят, че през 2021 година общото текучество е по-ниско по отношение на предходната година.
Финландия разрешава на служащите да виждат заплатите на сътрудниците си
Финландското държавно управление възнамерява нов закон, който да разреши на служащите да ревизират какви хонорари получават техните колег...
Прочети повече
Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР