Служителите от Комисията за защита на потребителите се готвят за

...
Служителите от Комисията за защита на потребителите се готвят за
Коментари Харесай

Стачка в КЗП - служителите настояват за 60% увеличение на заплатите

Служителите от Комисията за отбрана на потребителите се готвят за стачка. Повод за недоволството им са ниските заплати.

Навръх професионалния си празник работещи в комисията от цялата страна излязоха на алегоричен митинг. Основното им искане е 60% нарастване на заплатите със задна дата от първи януари.

" Под 950 лв. е моята заплата като старши контрольор, с трудов стаж 7 години в комисията. С тази заплата безусловно сме на ръба на оцеляването ", изясни Жанета Атанасова-Садразанова - старши контрольор в КЗП.



В комисията работят към 180 души. В София, с изключение на, че ревизират търговки обекти, инспекторите обработват приблизително по 600 тъжби на месец.

" Не съумяваме даже жалбите да обработим в периодите, които са избрани по закон. Физически не можем да смогнем, с цел да ги изработим ", разяснява Жанета Атанасова-Садразанова.

" В по-малки градове имаме по един-двама души, които няма по какъв начин да обзет всички и тъжби и инспекции, които са нужни да се вършат ", сподели Атанас Кулев - ръководител на синдикалната секция на КТ " Подкрепа " в КЗП.

В " Още от деня " от ръководствотo на комисията признаха, че чиновниците са малко.

Ангел Джалев - член на КЗП: Заплатите не са и изключително огромни, тъй че, разбирам ги.

Българска национална телевизия: Увеличение ще има ли?

Ангел Джалев: Надявам се, само че не зависи от нас.



Работещите в комисията желаят 60% нарастване на заплатите със задна дата от първи януари.

" За да може да се компенсира изоставането през последните 3 години. С 930 лв. човек, който има 20-годишен трудов стаж, е невероятно да бъде стимулиран, тъй че да пази нашите ползи като консуматори ", изясни Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

В петък чиновниците от Комисията за отбрана на потребителите ще спрат работа за един час. Заплашват и с ефикасна стачка, в случай че не бъдат чути.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР