Служителите на сектор Икономическа полиция в столичното 4-то Районно управление,

...
Служителите на сектор Икономическа полиция в столичното 4-то Районно управление,
Коментари Харесай

Полицаите от Лозенец взимали подкупите в сградата на Районното

Служителите на бранш " Икономическа полиция " в столичното 4-то Районно ръководство, които бяха арестувани за рекети на притежатели на заведения в квартал " Лозенеце ", взимали подкупите в постройката на ръководството.
Това свидетелствало, че същите са се самозабравили, нямали мярка и изпитвали възприятие за недостижимост и безотговорност. Това стана ясно от думите на краткотрайния началник на Специализираната прокуратура Димитър Петров, който даде брифинг във връзка със случая.

Стана ясно, че през днешния ден следва да се гледат ограниченията за неотклонение на арестуваните. Обвинение е повдигнато по отношение на 4 души.

Парите са получени на територията на държавна институция. Служителите са се самозабравили, уточни Петров.

По думите на прокурора упрекнати са ръководителят и участници в проведената незаконна група (ОПГ). Йерархията на ОПГ-то следвала йерархичната конструкция на МВЕ звеното - началникът на бранша бил началник на групата, а чиновниците под него - участници.

Става дума за служители на реда с дълготраен опит.

В бранша имало сред 12 и 14 чиновници. За 4 от тях прокуратурата има съществени доказателства, въз основата на които ще бъдат повдигнати обвинявания. За към 4-5 чиновници имало неоспорими данни, че не членували в групата. Това били най-вече младите служители на реда, които излезли от Министерство на вътрешните работи академията преди няколко години. Те не се поддавали на изкушението и вербуването на останалите в бранша.

За останалите чиновници нямало данни да са взели участие. Въпреки това проверяващите ревизират и тяхното финансово и имуществено положение, както и това на техните родственици. Възложени са данъчни проверки, тъй че да се допусна дали в допустимо да имат съпричастност към корупционните практики. Незаконно добитото имущество щяло да се конфискува в интерес на страната.
Такива инспекции са осъществени и за упрекнатите стопански служители на реда - те разполагали със скъпи коли, часовници и други, които също свидетелствали за тяхната съпричастност към ОПГ-то.

Било хубаво, въпреки всичко, че младите, които приключили скоро, не се поддавали на по-старите и нямало последователност, както съобщи прокурорът.

Наследникът на Гешев отпред на Специализираната прокуратура изясни, че при задържането на лицата в Районното ръководство са употребявани всички вероятни средства за доказването на тяхната виновност.
Парите, които получили, били маркирани. Сумата била към 2 000 лв., служителите на реда поискали 2 000 евро, само че изнудваните се пазарили за намаляването на сумата.

Хванатите в крачка служители на реда почнали да се оправдават, че парите били подхвърлени. Ръцете им обаче " светнали ".

" Станахме страната на подхвърлените пари ", отсече прокурорът.
Той направи прилика с ареста на някогашната кметица на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Припомняме, при ареста на Иванчева заместител основният прокурор Иван Гешев съобщи, че двете арестувани - Иванчева и Петрова - " светнали като коледна елха " от веществото, с което били маркирани парите, затова парите не можели да бъдат подхвърлени.
Впоследствие обаче стана ясно, че по ръцете на Иванчева е намерено минимално количество от веществото - върху два квадратни сантиметра по външната дясна част на дланта на едната ѝ ръка, по думите на юриста ѝ Марин Марковски. Той допуска, че веществото е пренесено до момента в който Иванчева пишела несъгласие, до което бил и протоколът от преброените на място пари.

Самата Иванчева не един път упрекна Иван Гешев в неистина и илюзия на обществото.

По случая в " Лозенец " имало доста доказателства. Били разпитани и голям брой очевидци.

На брифинга стана ясно още, че за незаконната група имало голям брой сигнали, тъй като те изнудвали доста огромен кръг от лица - търговци в хранителни магазини, магазини за облекла, заведения, питейни заведения, търговски къщи. автокъщи и други. Всички, които предложили акцизни артикули.

Полицаите имали като служебни отговорности да наблюдават точно за закононарушения с търговски марки и акцизни артикули - незаконната им и служебната им активност се дублирали.

Сигналите почнали да валят в края на предходната година - от месец ноември. Хората разказвали за схемите, на които били подложени и методите, по които работили служителите на реда. Информацията била от няколко разнообразни източника, което потвърждавало хипотезите, че лицата са отговорни.

Най-често парите взимал служителят на реда, който проверявал обектите. Имало сигнали дори за случаи, в които същите не си плащали сметките в заведения или взимали облекла и други продукти от обекти, без да ги заплащат.
Корумпираните служители на реда употребявали разнообразни техники и похвати за изнудване и машинация, като посочвали имена на началници и други.

Министерство на вътрешните работи употребявали целия вероятен действен капацитет, с цел да залови незаконната група. Включили се няколко служби, употребявани са специфични разследващи средства (СРС). Това съобщи в хода на брифинга шефът на дирекция " Вътрешна сигурност " старши комисар Румен Ганев.

Той допусна, че било допустимо групата да действа толкоз умерено поради скорошните рокади в 4-то РПУ. Припомняме, при започване на предходната година, на 7 февруари, беше заменено цялото шефство на сектора. Може да имало пропуски и недобър надзор, който рефлектирал върху това чиновниците да се усещат недосегаеми.

Ръководителят на Спецпрокуратурата изясни, че по принцип чиновниците в икономическата полиция постоянно имали опцията да повлияят от сходни корупционни практики.

В този смисъл той прикани всички жители да подават информация и сигнали и да не търпят сходно изнудване и посягане.

Той съобщи и че сигнали за незаконна активност от другите чиновници в бранша не постъпвали.
Тези, които не се включвали в схемите, нормално мълчали. Този нрав трябвало да се изкорени, за което имало основани канали за отбрана на чиновници, които разполагат с такава информация.

Стана ясно още, че в хода на огледите в парцелите на арестуваните са открити прокурорски преписки. При следствието било открити и че такива преписки са били нарушавани - били забавяни, работата по тях не текла съразмерно. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР