Служители на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) и полицията

...
Служители на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) и полицията
Коментари Харесай

Украинските служби претърсиха прочут манастир в Киев за руски саботьори и шпиони

Служители на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) и полицията претърсиха 1000-годишен православен манастир в Киев рано във вторник, като част от интервенция за противопоставяне на хипотетични подривни действия на съветските спецслужби, съобщи Ройтерс, базирайки се на известие на ССУ.

Големия комплекс на Киевско-Печорската лавра, който бе претърсен, е културна полезност на Украйна, само че и централа на подкрепяното от Русия крило на Украинската православна черква, известна като Московска патриаршия.

" Тези ограниченията бяха предприети…, като част от систематичната активност на ССУ за противопоставяне на деструктивните дейности на съветските специфични служби в Украйна ", показва ССУ в изказване.

В него се прибавя, че претърсването е целяло да се предотврати потреблението на пещерния манастир за " център на съветския свят " и да се ревизират подозренията " за потребление на пространства за укриване на саботажни и разследващи групи, непознати жители и оръжия ".

ССУ не споделя какви са резултатите от претърсването.

Руската православна черква назова дейностите на украинските сили за сигурност " акт на заплашване ".

" Като доста други случаи на гонене на вярващите в Украйна, съвсем несъмнено е, че този акт на заплашване на вярващи ще остане неусетен от тези, които се назовават интернационална общественост на човешките права ", сподели представителят на църквата Владимир Легоида.

През май Украинската православна черква (Московска патриаршия) приключи връзките си с съветската черква поради нашествието на Русия в Украйна и осъди поддръжката на съветския патриарх Кирил за " специфичната военна интервенция ", както я назовава Москва.

Украйна счита огромната инвазия на непровокирана нападателна война.

Проучване през 2020 година на основания в Киев Център " Разумков " сочи, че 34% от украинците се разпознават като членове на Православната черква на Украйна, а 14% за членове на Украинската православна черква (Московска патриаршия).

През 2019 година вселенският патриарх Вартоломей Първи позволи автокефалност на Православната черква на Украйна, с което като цяло приключи вековните религиозни връзки сред двете страни.

Източник: БНР

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР