Служители на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в София

...
Служители на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в София
Коментари Харесай

Искане за по-високи заплати: Протест на служители на Комисията за защита на потребителите

Служители на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) в София излязоха на едночасов митинг пред постройката на институцията, с цел да изискат нарастване на заплатите си с 500 лева от 1 януари, като изплащането им да стане със задна дата. Протестът им бе част от народен митинг на всички чиновници в структурата на комисията в цялата страна, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Хората към този момент няма да търпят обидно ниските заплати, които получават .

Ако настояванията ни не бъдат чути, ще преминем към ефикасни протестни дейности, откакто сътрудниците вземат такова решение. Исканията ни са отправени към Министерския съвет и към Министерството на финансите... ", сподели ръководителят на Синдиката на административните чиновници в КТ " Подкрепа " Кремена Атанасова.

Атанасова уточни, че сега месечните хонорари на инспекторите в комисията варират към 1000-1200 лева,

като нето получават под 1000 лева, " което е смешно на фона на инфлационните процеси, които се развиват в България ".

По думите ѝ, с цел да се стигне до желаното нарастване на заплатите ,

е нужна спомагателна финансова " инжекция " за средствата във Фонд " Работна заплата " с 60 % или в допълнение 2,4 млн. лева. 

Атанасова добави, че в структурата на КЗП в цялата страна работят 180 души, като 130 от тях са инспекторите .

След нарастването на средствата във фонда, концепцията е сумата да бъде разграничена на всички чиновници по равно, с цел да бъде затворена " ножицата " сред по-ниските и по-високите заплати. Искането за нарастването е отправено към Министерския съвет и Министерството на финансите.

" Вече мъчно изброявам административните структури, които имат потребност от актуализация на заплатите им .

В момента имаме процедури за протестни дейности в Национален осигурителен институт, Комисията по досиетата, в Национален статистически институт. Общо взето всички администрации са в неспособност повече да понасят тази насмешка с труда им ", уточни Атанасова в отговор на въпрос дали и в други административни структури обстановката е същата. 

Атанасова регистрира и различен проблем в КЗП – неналичието на фрагменти .

По думите ѝ е належащо увеличение на числеността им с още най-малко 50 души. " Не е допустимо 130 инспектори да правят своята работа по този начин, както обществото чака с толкоз малко хора. Подадените сигнали към комисията за предходната година са към 25 000 и инспекторите са обхванали всички, само че въпросът е до каква степен това е било в период и съответно, и до каква степен тяхното натоварване се е отразило на качеството им на работа ", съобщи тя. 

Служители на Комисията за отбрана на потребителите в Бургас и синдикални членове на локалната конструкция на КТ " Подкрепа " също се събраха

на сигнален едночасов митинг пред постройката на комисията в морския град с искане за по-високи заплати. 

" Нашето предпочитание е да има най-малко 60 на 100 нарастване на заплатите за всички чиновници на КЗП .

Нашето искане е това да се случи със задна дата – от 1 януари 2023 година. Заплатите ни са ниски, а размерът на работа е доста огромен. Средната заплата е към 1000 лв.. Идеята е да бъдем чути и когато се прави новият бюджет, за КЗП да бъдат заложени средства. Не знам дали и 60 на 100 е задоволително нарастване, само че най-малко е някаква начало ", каза Димитър Караманов, основен контрольор в Комисията за отбрана на потребителите в Бургас. 

В града чиновниците на комисията са 13, от които шестима са инспектори .

Районът, който обслужват, се простира от Обзор до Резово и вътрешността на региона. В Ямбол и Сливен КЗП има по двама чиновници, стана ясно от думите на Караманов. 

" Колегите са членове на нашата организация от 6 месеца .

Всички тези хора желаят почтено възнаграждение на труда. Заплатите им не са индексирани от 2020 година. Това е неприемливо на фона на тази инфлация, която имаме сега. Тези хора се борят със спекулата, а в това време работят за оскъдни суми. Има и други държавни институции, в които просто времето е спряло ", сподели ръководителят на бургаското звено на КТ " Подкрепа " Иван Костадинов. 

На заглавната фотография: Протестът пред постройката на КЗП – Бургас.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР