Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, транспортирала нелегални мигранти през

...
Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, транспортирала нелегални мигранти през
Коментари Харесай

ГДБОП неутрализира престъпна група, транспортирала нелегални мигранти през България

Служители на ГДБОП обезвредиха незаконна група, транспортирала незаконни мигранти през България. Антимафиотите следили участниците в групата дълготрайно време, с оглед събиране на задоволително данни за осъществяваната незаконна активност, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

В хода на досъдебното произвеждане били осъществени оперативни дейности при взаимна съгласуваност със СГП - разпити на очевидци, огледи на местопроизшествия, претърсвания и изземвания, разнообразни информации и други

По време на спецоперацията, осъществена на 7-ми ноември, чиновниците от ГДБОП, дружно с сътрудници от ДАНС и под управлението на Софийската градска прокуратура, са задържали трима непознати и двама български жители. Акцията е осъществена в съгласуваност с Европол.

Според събраните данни незаконната група поемала незаконните мигранти в региона на град Елхово и ги извеждала до избрани точки в регионите на Ямбол и Бургас. Осигурявала им превоз и квартири за настаняване до и в град София, а в последния стадий от осъществения трафик, извеждала незаконните чужденци до граничната зона с Р Сърбия. Според информацията незаконната група е била ангажирана с незаконното превеждане главно на сирийски жители, превозени в групи от 5 до 10 индивида. За обезпечаване на безпроблемното пътешестване трафикантите употребявали „ отцепващи “ коли.

В рамките на подхванатите дейности са конфискувани документи, в това число контракти за осъществявани парични преводи, мобилни телефони, употребявани от членовете на групата за връзка и подаване на координати през приложения за криптирана връзка, дневници със мемоари, както и суха тревиста маса, реагирала при направения полеви тест на марихуана. Събраната информация демонстрира, че за превозването си от Турция до София всеки мигрант е заплащал към 3000 евро, за настаняване в София – 50 евро, а за прекосяване през българо-сръбската граница в региона на Драгоман - 1500 евро.

Петимата арестувани са престъпно проявени и осъждани, като трима от тях са с присъди, свързани с незаконна миграция. Спрямо всеки от обвинените наблюдаващият прокурор е постановил процесуална насила задържане за период до 72 часа за довеждането им пред съд. Вчера по искане на Софийска градска прокуратура, Софийският градски съд е взел мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по повод и на петимата арестувани. Действията по следствие не престават под надзора и управлението на СГП.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР