Служител на Жандармерията е участвал в организираната престъпна група, занимавала

...
Служител на Жандармерията е участвал в организираната престъпна група, занимавала
Коментари Харесай

Специализираната прокуратура разкри подробности за престъпната група, разпространявала тютюневи изделия

Служител на Жандармерията е взел участие в проведената незаконна група, занимавала се с нелегално произвеждане и разпространяване в цялата страна на тютюневи произведения. Това стана ясно по време на брифинг на Специализираната прокуратура.

Привлечени към наказателна отговорност са 11 лица за присъединяване в проведена незаконна група за нелегално произвеждане и разпространяване в цялата страна на тютюневи произведения.

С активността на проведената незаконна група държавният бюджет е ощетен с 3 млн. лв.. Установено е, че за интервали има облага за групата от над 100 хиляди лв. месечно. Печалбата се е разпределяла сред членовете на групата съгласно ролята и функционалностите им. Групата е работила от началото на 2017 година на територията на цялата страна.

В състава на групата влизали лица, живущи в разнообразни обитаеми места на страната. Между тях е построена строга организация и систематизиране на функционалностите и функциите им в проведената незаконна група “, разяснява прокурор Сийка Милева. Тя напомни, че на 12 юни беше извършена огромна профилирана полицейска интервенция под надзора на Специализираната прокуратура в областите Русе, Велико Търново, Смолян и Благоевград, където беше обезвредена незаконната група.

„ Ръководителят на групата беше основал строга организация по закупуването на огромно количество тютюн на листа. След което този тютюн се омекотявал, ароматизирал и нарязвал от резачи. Транспортирането се е осъществявало от други лица в групата, които са изпълнявали куриерски функционалности “, изясни прокурорът.

„ Тютюнът се е продавал в разфасовка от 1 кг на цена 45 лв. “, разясни Милева и добави, че по закон акцизната ставка за кг тютюн е 152 лв.. „ Парите се изплащали към ръководителя на групата персонално, в по-редки случаи по банков път или посредством системите за бързо разплащане. Установена е книжарница в Гоце Делчев, където се поръчвали етикети с надписи на известни марки тютюнопроизводители “, сподели още представителят на Специализираната прокуратура.

Част от упрекнатите са арестувани в миг на произвеждане на незаконната стока. Готовата продукция е била популяризирана в разфасовки по 1 кг – в пластмасови транспарантни кофички.

По време на интервенцията по обезвреждане на групата са претърсени десетки адреси и коли. Иззети са над 360 кг подготвен тютюн за пушене, както и неголямо количество наркотични субстанции.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР