Служебното правителство удължи с три години срока за създаване на

...
Служебното правителство удължи с три години срока за създаване на
Коментари Харесай

Финансирането на училищата според качеството се отлага с 3 години

Служебното държавно управление удължи с три години периода за основаване на методология за установяване на просветителните резултати на детските градини и учебните заведения. Чрез нея се планува да се отпускат пари за повишение на качеството на междинното обучение.

Изискването за внасяне на план за методология за оценка на качеството е в действие от преди три години и половина – от 1 януари 2018 година, а крайният период за приемането ѝ е 30 юни 2021 година
При встъпването си в служба служебният екип на Министерството на образованието и науката (МОН) е открил, че такава методология не е създадена.

" Съществува непълен опит за методология, който обгръща единствено образованието сред 4 и 7 клас, а не цялата просветителна система. Не са налични данните, които са нужни за основаване и одобряване на методологията и няма процедура, по която те да се събират ", разясниха от МОН.

Според ведомството не са регистрирани правилно основно значими фактори, които мощно въздействат върху резултатите в учебно заведение. Сред тях са да вземем за пример езикът, на който се приказва в фамилията, и просветителното ниво на родителите. Изобщо не е изработен опит да се създаде оценка на качеството в детските градини.

Освен това законът изисква методологията да вземе поради оценката от инспектирането на всяка детска градина и учебно заведение, което се прави от Националния инспекторат по образованието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР