Служебното правителство ще работи ката, че българите да почувстват ползите

...
Служебното правителство ще работи ката, че българите да почувстват ползите
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Ще работим така, че българите да почувстват ползата от еврото

Служебното държавно управление ще работи ката, че българите да почувстват изгодите от приемането на еврото. Предстои изработването на механизъм за надзор, който да подсигурява, че няма да има измами след приемане на общата европейска валута у нас. Това разгласи служебният министър председател Гълъб Донев, който откри конференция, отдадена на приемането на единната европейска валута.

" Въвеждането като парична единица на втората световна аварийна валута ще направи България по-подготвена както в сегашните, по този начин и за идващите вероятни рецесии. Присъединяването към Еврозоната ще докара до спомагателна непоклатимост, както от финансово-икономическо, по този начин и в геополитическо отношение ", съобщи министър председателят Гълъб Донев.

Подробности вижте във включването на Цветелина Катанска.

На форума президентът Румен Радев подсети, че задачата за влизане в еврозоната остава стратегическа за България и посъветва да се изготвят ограничения, които да не позволяват покачване на бюджетния недостиг, само че и да не утежняват качеството на живот на българите.

" Целта е българите да живеят по-добре. Целта е нашата стопанска система да бъде по-конкурентоспособна и да дава по-висок артикул. Членството в Еврозоната ще докара до стопански изгоди за нашата страна, само че доста по-важно е да бъдат уверени българските жители. Това е огромното предизвикателство, тъй като те в случаи имаха, в които изгубиха доверие. Защото най-после постоянно те заплащат цената - цена на промените, цената на неверните и наивни политически решения ", посочи Радев.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис прикани България да не се отчайва от отлагането на приемането на еврото, а да се стремим към това, тъй като присъединението към еврозоната носи повече изгоди, в сравнение с дефекти.

" Става дума доста повече от подмяна на лв. с евро. Преди всичко става въпрос да се избере принадлежност към сърцевината на европейския план, тъй като това пази Европа по време на финансова или икономическа рецесия. Поемането по пътя на еврото значи задълбочаване на интеграцията на страна в Европейски Съюз и демократичния свят. От витално значимо значение е България да не се разколебава от определения път ", акцентира Валдис Домровскис, заместник-председател на Европейска комисия.

Според ръководителя на Българска народна банка Димитър Радев политическата рецесия у нас е измежду аргументите за проблеми, които попречват присъединяванет ни към еврозоната.

" Генезисът на цялостното закъснение на процеса, обаче, е в политическата рамка и по-конкретно в политическата рецесия през последните години. Текущите проблеми са законодателната стратегия, и с вътрешните фактори за високата инфлация, са значително разследване на политическата рецесия ", уточни той.

За да се причисли към еврозоната през 2025 България би трябвало да покрие Маастрихтските критерии, в това число и във връзка с инфлацията, както и да не допусне огромен бюджетен недостиг.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР