Служебното правителство се захваща с анализ и ежедневен мониторинг на

...
Служебното правителство се захваща с анализ и ежедневен мониторинг на
Коментари Харесай

Анализи и мониторинг: как правителството ще бори високите цени на храните

Служебното държавно управление се захваща с разбор и всекидневен мониторинг на цените на храните в България. Това става, откакто последните данни на Евростат демонстрираха, че някои артикули и артикули в страната са в пъти по-скъпи, в сравнение с техните аналози в доста по-богатите страни от Западна Европа.

Още преди два дни вицепремиерът Атанас Пеканов разгласи, че ще сезира държавното управление по тематиката и през днешния ден към този момент се бе провела първата среща. 

" Ще въведем всекидневен механизъм за наблюдаване и надзор по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина, без значение дали са магазини на огромните търговски вериги или дребни квартални магазини ", разгласи министър председателят Гълъб Донев. 

По думите му предварителните данни демонстрират разлика сред цените от производител, през търговеца, до щанда в магазина.

" И то разлики от 20% до 30% и повече ", акцентира Донев. 

Целта на мониторинговата система, която ще бъде въведена, е да покаже на потребителите нелоялните търговски практики. В същото време бе обезпечено, че държавното управление няма да се меси в пазарната стопанска система и няма да постанова интервенции на пазара. 

" Виждате, че цените на дребно - това, което излиза като информация и стоките, които се следят, главните хранителни артикули - варива, меса, зърнени артикули, Комисията по стоковите тържища и борсите, на тези 27 продукта цените са едни, в магазините на дребно цените нарастват неимоверно доста.

Трябва да се направи разбор каква е повода за това повишаване на цените, за какво е толкоз огромна ножицата. Тогава, когато вкараме и потребителя в целия този надзорен механизъм и механизъм за наблюдаване от страна на страната, ще имаме основанието за това да прилагаме съответните санкционни механизми ", изясни още министър председателят. 

Очаквано - в инспекциите и анализите са въвлечени всички регулатори - министерства, организации, Комисия за отбрана на потребителите. Интересно е, че минимум отговорност се постанова на Комисията за защита на конкуренцията. Тя е този регулатор, който би трябвало да следи за образуването на картелни организации на пазара (председател на Комисия за защита на конкуренцията е Юлия Ненкова - дълготраен зам.-кмет на София и майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, чийто татко e актуалният парламентарен арбитър Румен Ненков, б.р.). 

Припомняме, че по-рано през днешния ден представители на работодателските организации дадоха обещание, че ще опитат да работят дружно с държавното управление по свалянето на цените, с цел да се подсигурява, че инфлацията ще понижава и по този начин ще се усилва шансът ни да успеем да влезем в еврозоната от началото на идната година. В същото време сдружението " Храни и питиета " сподели, че единственият метод за събаряне на цените бил понижаване на Данък добавена стойност за бранша. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР