Служебното правителство подготвя Закон за насърчаване на електрическата мобилност, чиято

...
Служебното правителство подготвя Закон за насърчаване на електрическата мобилност, чиято
Коментари Харесай

Служебният кабинет готви закон за насърчаване на електромобилите

Служебното държавно управление приготвя Закон за поощряване на електрическата подвижност, чиято съществена цел ще бъде да форсира електрификацията на автомобилния превоз в страната. Идеята е да подтиква разширението на инфраструктурата и слагане на повече зарядни станции. За задачата Министерство на нововъведенията и растежа провежда предварителна социална консултация, тъй че всички заинтригувани страни да създадат оферти.

Изготвянето на законопроекта е обвързвано със заложена промяна в Плана за възобновяване и резистентност. Срокът на предварителната консултация е 14-дневен.

Само преди ден стана ясно, че служебният кабинет основава и нова индустриална зона, профилирана за компании в бранша на автомобилостроенето. По думите на министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев големи вложители демонстрират интерес към страната ни. В началото на годината пък министърът на стопанската система Никола Стоянов разяснява, че в България може да бъде построен нов цех за електромобилни елементи, като се чака инвестицията да надвиши 40 млн. евро.
Какво ще включва законопроектът?
Министерството ще чака заинтригуваните страни да дават оферти по няколко посоки:
опростяване на процедурите за свързване на зарядните станции към електроенергийната мрежа и процедурите за създаване на такива станции;нормативно обвързване за общините да обезпечат места за зарядни устройства на най-малко две места за паркиране;нормативно заложен тласък за електроразпределителните сдружения да дават елементарен достъп до електроенергийната мрежа;въвеждане на преференциални финансови принадлежности за дребните и междинните предприятия, които влагат в построяването и ръководството на инфраструктура за зареждане с електрическа енергия.
Записано е, че

законът би трябвало да вкарва тласъци за нахлуване на пазара на електрически транспортни средства и да е в сходство с правилото „ замърсителят заплаща “.

Ще бъдат разисквани и прегледани специфични ограничения, да вземем за пример дотации за транспортни средства с нулеви излъчвания, диференциране на таксите, налозите за регистрация и благосъстоятелност според от нивото на излъчванията, както и схеми за бракуване на най-замърсяващите транспортни средства (стандарт за излъчвания Евро 3 или по-нисък), излиза наяве от документите.
Защо в този момент?
Електромобилите би трябвало да заместят последователно бензиновите и дизеловите коли, защото се преглеждат като по-щадящи за въздуха и околната среда. Европейската комисия приема редица стъпки в тази посока. Последните политики, по които се договориха членките, бяха свързани със прекъсването на произвеждане на коли с мотори с вътрешно горене от 2035 година, както и разрастване на зарядна инфраструктура по съществени пътни артерии в страните.

Въпреки че производството на електрически автомобили не е толкоз зелено, колкото наподобява, то всички огромни автомобилни компании се ориентират към все по-голямо предложение на подобен тип коли. Последно Турция провокира възторг с първото локално електрическо транспортно средство.

На този декор последните данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) демонстрират, че въпреки на годишна база България да регистрира растеж в продажбите на електрически автомобили, то най-предпочитани остават бензиновите и дизелови коли. Според специалисти ще е нужно много време, с цел да се преобърне наклонността, да се образува второстепенен пазар, а в това време държавните политики за поощряване покупките на такива коли липсват.

За финансови тласъци за физически лица се заприказва през 2021 година при подготовката на оперативна стратегия „ Околна среда “ 2021 – 2027 година Тогава в проектодокумента бе заложена дотация от към 12 хиляди лева Тя обаче остана единствено положително желание, защото по-късно някогашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов съобщи, че Европейска комисия е отхвърлиха концепцията сходни потребителски тласъци да се финансират от общия бюджет.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР