Служебното правителство планира сериозни отстъпки за картите за БДЖ и

...
Служебното правителство планира сериозни отстъпки за картите за БДЖ и
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Работата на правителството в момента е да се опита да задържи цените поносими

Служебното държавно управление възнамерява съществени отстъпки за картите за БДЖ и публичния превоз. До края на годината кабинетът ще разгласи ограниченията, които евентуално ще засягат хора с приходи до 1000 лева Това сподели служебният министър на стопанската система Никола Стоянов в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Според него отстъпката от 25 стотинки за горивата е планувана неприятно. „ Парите свършиха още през втората половина на ноември. Първият проблем е неприятното обмисляне, финансовият запас който беше обособен. Освен това, по този метод се финансира „ Лукойл " с пари от държавния бюджет ", разясни той.

По думите му България има опасност от Европейска комисия за наказателна мярка, защото отстъпката се употребява единствено от български жители. „ Има недоволства от румънски жители у нас, че мярката е дискриминативна ", сподели още той.

Според него служебният кабинет е направил доста за намаляването на цената на газа.

„ Само за две месеца и половина служебното държавно управление в лицето на сътрудника Росен Христов съумя да промени доста обстановката в България. Октомври цената спадна с 30%, ноември - с 47%. Сега е обикновено през зимния сезон цените да се повишат. Освен това „ Чирен " е напълнен с доста безценен газ по време на предходното държавно управление ", изясни Стоянов.

Работата на държавното управление сега е да се опита да задържи цените търпими. Дори след нарастването от януари цената на газа в България ще е една от най-евтините в Европа, добави той. Количествата газ за зимния интервал са обезпечени.

От 1 януари 2023 година икономическата активност на „ Лукойл " ще бъде напълно пренесена в България и още в границите на тази година те ще преведат 100 милиона лв. предплатен налог, който ще отиде за обезщетителни ограничения.

Правителството работи в посока обезщетения както за газ, по този начин и за електричество, съобщи министърът. Таргетирането на помощите обаче няма да е елементарно. Техническото им реализиране също е проблематично, защото времето до края на годината е малко. „ До края на годината ограниченията ще бъдат оповестени и те ще са цяла група ограничения, които ще заменят тази от 25 стотинки ", разясни Стоянов.

„ Лукойл " сега изнася нефтопродукти в страни от Европейски Съюз. „ За да може да бъде удовлетворен българският пазар с 2,5 милиона тона дизел, които използва годишно, се преработват 6 милиона тона недопечен нефт. Остават доста спомагателни артикули. Такъв е софтуерният развой. В случая въпросът не е кой ръководи рафинерията - подобен е софтуерният развой и Европейска комисия е наясно с това. Всеки ден сме в диалог с тях и по тази причина изнасяме, точно тъй като имаме право сега ", разясни икономическият министър.

В случай, че Европейска комисия забрани износа им, доста е евентуално „ Лукойл " да затвори. Тогава ще би трябвало да внасяме горива.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР