Служебното правителство овладяло мигрантския натиск и намалило цените на ток

...
Служебното правителство овладяло мигрантския натиск и намалило цените на ток
Коментари Харесай

Кабинетът Радев спрял миграцията, щял да намали и цените на храните през декември

Служебното държавно управление овладяло мигрантския напън и понижило цените на ток и газ, макар неприятното завещание от кабинета " Петков ". Цените на питателните артикули дори щели да спаднат през декември. Без " Лукойл " обаче страната не може.

Това се разбра от тазвечершното изявление на премиера на Румен Радев - Гълъб Донев, за Българска национална телевизия. Малко по-рано денем Донев бе в Народното събрание, където депутатите дебатираха по импортираното от Министерския съвет удължение на бюджета от 2022 година за 2023-а, вместо внасяне на нов за следващата година - поради което търпи рецензии - че нарушава закона и лишава хората от обществени заплащания.

Служебното правителство изпълнило условието на закона да внесе план на закон за бюджета с удължителен закон. И бизнесът, и жителите би трябвало да бъдат безусловно спокойни. Първите ще могат възнамеряват, а цените за газ и парно са под надзор - " държавното управление прави всичко допустимо да са търпими за жителите "   - отвърна Донев. И отвърна на социалистите и на Политическа партия, че без нов бюджет няма да има нарастване на минималната работна заплата на 850 лева: " МРЗ е прерогатив на Министерски съвет. Спекулациите, че Народното събрание ще го дефинира посредством разнообразни механизми, е недобър знак и приказва за непознаване на законодателството ". Премиерът обаче не се ангажира с нарастване на минималната заплата. Работело се. Не стана ясно какво. Но даде политическа оценка:

" Това, което се пробват да създадат, са по-скоро популистки опити да завоюват по-голям електорат. Но в случай че се върнем обратно в годините, не са спечелили тези, които са залагали на това. "

Тази оценка бе във връзка на апелите на Българска социалистическа партия за съществени промени сред двете четения на закона за удължаването.

Като " извънредно непрозрачни, без явен генезис, с неоткрити процедури " дефинира Донев действията на кабинета " Петков " по доставката на газ. Сега обаче, поради кабинетът на Радев паднали цените (международни фактори не бяха регистрирани, б.р.). Ето по този начин, президентското държавно управление овладяло инфлацията за октомври. Да, само че КЕВР планува увеличена цена на газа - бе контриран. " Това е казусът, който заварихме - в " Чирен " са нагнетявани доста огромни количества газ - с един снабдител, без търгове ", бе отговорът на Донев. Но цените на всички хранителни артикули са високи - отново опита водещата. 

" Точно по този начин, само че всичко е обвързвано с газа, горивата, тока. Това, което заварихме. Цените на газа спадат, цените на някои храни ще стартират да спадат. Благодарение на рационалната политика на служебното държавно управление и грижата за жителите ", получи в отговор.

И още: през декември Донев бил уверен, че ще има понижаване на цените на питателните артикули, когато нормално има нарастване.

Бе запитан и за ултиматума на " Лукойл ", която в никакъв случай не бе плащала налози у нас, до момента в който Европейска комисия не разреши дерогация за България до 2024 година и кабинетът " Радев " не стартира битка за износа на модифицираните ѝ продукти като български. Срещу това компанията разгласи, че ще стартира да заплаща. Донев разказа апокалиптична картина, в случай че не може да изнася.

  " Ние сме в диалози с Европейска комисия. пратили сме правно-технически разбор. До края на седмицата чакаме резултата ", уточни той.

Ако не се позволи износът на тези артикули, които не дават отговор на условията за Европейски Съюз, т. е. за трети страни - в случай че това не стане, рискуваме затварянето на рафинерията. Ще бъдат наранени освен служащите в нея, а още 10-12 000 свързани лица, уточни Донев.

Хартия или бюлетина - бе запитан за промените в Изборния кодекс. Според Донев решението за завръщане на хартията " няма да даде позитивен подтик за повишение на изборната интензивност ".

" Кодът на машините се държи от ЦИК, абсолютно несъмнено, това го подсигурявам " - акцентира той. Поне що се отнася до честността на вота от 2 октомври.

Що се отнася до поръчките на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, че в случай че отново бил на власт, щял да овладее мигрантския натиск за месец, Донев се похвали:

" Ние го овладяхме този напън за по-малко от месец. "

Да,  било покруса това, че има жертви от страна на чиновниците на полицията, само че това което правело МВР е " да направи цялостната организация на Министерство на вътрешните работи за недопускане на границата ". Служебният кабинет за първи път започнал ремонт на техниката и пътищата по границата

А по какъв начин трагичните случаи се отразили на решението за Шенген? - Не бих казал, че трагичните произшествия ни препречиха пътя, от дълго време сме изпълнили условията - съобщи Донев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР