Служебното правителство отпуска още 108 милиона лева в подкрепа на

...
Служебното правителство отпуска още 108 милиона лева в подкрепа на
Коментари Харесай

Осигурени са 184 милиона лева в подкрепа на малкия и среден бизнес

Служебното държавно управление отпуска още 108 милиона лв. в поддръжка на дребните и междинни предприятия в рецесията, разгласи министърът на стопанската система Кирил Петков.

По думите му програмата в поддръжка на бизнеса ще нарасне на 1,2 милиарда лв., само че не всички средства ще са грантови. След седмици обжалване и очакване Българската банка за развиване към този момент е с нов Надзорен съвет, похвали се още Петков.

На ексклузивен брифинг след края на последното съвещание на кабинета преди изборите икономическият министър Кирил Петков разгласи, че кабинетът усилва фрапантно парите в поддръжка на дребни и междинни предприятия, потърпевши от рецесията.

По Плана за възобновяване и резистентност, който служебният кабинет дава обещание да показа пред Европейската комисия до края на мандата си, в министерството на стопанската система има стратегии за 900 милиона лв. за рационализация на бизнеса и 400 милиона - за индустриални зони.

Правят се корекции по тези схеми, като в последна сметка бюджетът ще се усили до 1,2 милиарда лв.. Европейската капиталова банка ще оказва помощ в този развой.



Парите за дребните и междинни предприятия са общо 184 млн. лева за съвсем 4000 дребни компании с оборот до 500 000 лв., изясни Кирил Петков.

" Те към този момент са утвърдени, те са кандидатствали, към този момент са утвърдени, само че до този миг средствата не бяха влезнали. Реално средствата бяха много по-малко, в сравнение с утвърдените предприятия. Просто в този момент допълнихме със 106 млн., тъй че по-голяма част, болшинството от утвърдените предприятия, да получат своето финансиране ", сподели икономическият министър.



По Плана за възобновяване икономическото министерство работи за увеличение на парите за рационализация и поддръжка на бизнеса от 900 млн. на 1,2 млрд, разграничени в стратегии за грантово подкрепяне, дялово и дългово финансиране на новаторски компании.

" С други думи парите за бизнеса се усилват, най-голямата част от тези пари не престават да са грантови, само че вкарахме и дялови и дългови принадлежности, с концепцията да фокусираме част от тези пари за възобновяване в посока на новаторските компании ", посочи Кирил Петков.



400-те милиона за индустриални зони ще бъдат вложени взаимно по преценка с Европейската капиталова банка.

" Реално тези 400 млн. ще бъдат раздавани с тяхно утвърждение по едно и също време, тъй че да подсигуряваме, че няма корупция и парите ще бъдат дадени на общини, които дойдат с огромен вложител и по този метод парите ще отиват там, където има пазарно търсене, а не където някой от някое си министерство е решил ", разясни министърът на стопанската система.

След седмици опити Българската банка за развиване към този момент има нов Надзорен съвет, разгласи още Петков.

" Една вест, леко тревожна, за първите открития на новия контрол, които към този момент ми ги споделиха, е, че част от обезщетенията и заплатите в ББР са с размери, които даже и мен ме накараха да ахна, действително е имало месеци, в които заплатите на шефовете са стигали до 60 000 лв. ", сподели още министър Кирил Петков.

Той удостовери и новината, че е пред завършване привличането на инвестиция от огромен немски производител на електрически автомобили.

Кога тази инвестиция би била факт - следва да разберем.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР