Служебното правителство отново одобри проект за промени в Закона за

...
Служебното правителство отново одобри проект за промени в Закона за
Коментари Харесай

Служебният кабинет пак настоя главният прокурор да не е недосегаем

Служебното държавно управление още веднъж утвърди план за промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, които ще внесе при започване на 49-ия парламент . Поправките плануват основаването на механизъм за търсене на наказателна отговорност и надзор на основния прокурор.

Предвижда се при нужда арбитър от Върховния касационен, от Апелативния или от Окръжния съд, да управлява следствие против обвинител №1 или негов заместител, разяснява на брифинг служебният министър на правораздаването Крум Зарков. " Той ще бъде краткотрайно назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще се дефинира на инцидентен принцип по лист, авансово утвърден от Общото заседание на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд всред хората, дали единодушието за включването си в този лист “, изясни Зарков.

Промените бяха импортирани в предходния парламент, бяха гласувани на първо четене в края на януари, само че поради прекратяването на мандата на 48-ото Народно събрание, те не бяха признати дефинитивно. „ Това е законопроектът, с който България най-накрая ще успее да отговори на условията на европейските стандарти. Този законопроект ще смъкна от гърба ни над 70 неоправдателни решения против България “, сподели министърът.

Според него без тези ремонти няма да бъде направена до дъно и правосъдната промяна. " Това не е цялата правосъдна промяна. Това е лакмусът за съществуването на политическа воля и в случай че такава воля няма, с цел да се направи първата стъпка, то не може да има такава воля, с цел да се извърви целият път. Надявам се законопроектът да бъде съществено разискван и премислен, само че най-много да бъде признат и то в първите месеци на идващото Народно заседание ", уточни той, представен от БНР. 

Правосъдният министър чака сполучливото изгонване в България на наказания през 2009 година за двойно ликвидиране пред дискотека „ Соло “ Илиян Тодоров . Той беше арестуван в понеделник на летището в столицата на Узбекистан: " Ние ще изпратим всички нужни документи. След това Узбекистан следва личното си право, което - признавам, не познавам добре, само че се надявам и имам вяра, че екстрадиционната процедура ще приключи сполучливо ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР