Служебното правителство одобри сключването на споразумение между Булгаргаз и турската

...
Служебното правителство одобри сключването на споразумение между Булгаргаз и турската
Коментари Харесай

Служебният кабинет одобри споразумението между „Булгаргаз” и турската компания „Боташ“

Служебното държавно управление утвърди сключването на съглашение сред „ Булгаргаз ” и турската компания „ Боташ “ (BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A. Ş.), оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

С документа се обезпечава достъп на „ Булгаргаз ” до терминалите за регазификация на полутечен природен газ и последващия му транспорт до територията на България. Периодът на съглашението е от 1 януари 2023 година – до 31 декември 2035 година

Положителният резултат от подписването на съглашението и последващия общоприет контракт за доставка на природен газ се показва в дълготрайно обезпечаване на потенциал за регазификация и предпазване на полутечен природен газ за потребностите на клиентите на „ Булгаргаз ” в размер до 1,3 милиарда куб. м. годишно, прецизират от държавната осведомителна работа. 

Споразумението планува еластичност за доставки на природен газ от нула до 53 200 MWh на ежедневна база, което ще обезпечи забележителна конкурентност на „ Булгаргаз “ на пазара на природен газ в района, както и до понижаване на риска от загуби при балансирането при преноса на природен газ. С подписването се обезпечава дълготраен първоначален капацитетен артикул от газопреносната мрежа на Република Турция.

Освен позитивно финансово и имиджово отражение за „ Булгаргаз “ като сътрудник на един от най-големите търговци на природен газ в Европа, сключването на съглашение сред операторите на газопреносните мрежи на България и Турция ще докара до спомагателни доходи за „ Булгартрансгаз “ от запазване на потенциал. Ще бъдат обезпечени сигурността на доставките на природен газ в страната и района.

Българският министър на енергетиката Росен Христов дефинира договорът с турската компания „ Боташ “ като „ исторически за България и огромен пробив за Европейския съюз “. Споразумението беше подписано в постройката на Министерския съвет на 3 януари т.г. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР