Служебното правителство не купува самолети Грипен. Служебното правителство събира оферти

...
Служебното правителство не купува самолети Грипен. Служебното правителство събира оферти
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Служебното правителство не купува самолети Грипен, а само събира оферти

" Служебното държавно управление не купува самолети " Грипен ". Служебното държавно управление събира предложения и задачата на събирането на тези предложения е да бъдат показани в Народното събрание. " Това обяви на брифинг за медиите служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

По думите му задачата е да се вземе осведомено решение по отношение на бъдещето на изтребителната авиация на България.

" Още на конференцията на 2 август заявих, че изтребителната авиация на България е в извънредно тежко състояние. Полагаме невероятни старания, с цел да придобием 6 мотора от Полша. Вървят диалозите, в напреднал стадий сме, само че към момента дефинитивно решение няма. Тези мотори обаче ще стигнат изтребителната авиация да се употребява до края на 2023 година В тази връзка предприехме деяние, с което сме поканили 4 страни да ни дават предложения за самолети втора ръка от Швеция, Франция, Съединени американски щати и Израел. Към момента сме получили отговори от Франция и Швеция, а останалите две страни чакаме информация, не са откликнали още на нашите писма и чакаме информация ", изясни Димитър Стоянов.

Служебният боен министър посочи още, че преди да са изпратени тези писма, той е провел диалози с посланиците на тези страни или с представители на техните посолства и те са авансово осведомени.

По думите на Димитър Стоянов към момента нямаме оферта от Швеция и Франция за закупуване на самолети от българска страна. 

 Снимка: БТА

" След като получим офертите, те би трябвало да бъдат оценени, да бъдат показани в Народно събрание с план за капиталов разход, този план да бъде авансово утвърден, чак по-късно контракт и този контракт още веднъж би трябвало да мине през Народно събрание ", изясни още служебният министър на защитата и беше безапелационен, че крайното решение още веднъж ще е на Народното събрание.

Според него наподобява смешно да се изричат и да подлагат на критика служебния кабинет хора, които не схващат Закона за защитата и въоръжените сили.

" Желанието на министерството на защитата е да бъде напълнен този интервал от 2023 година до въвеждането в оперативна подготвеност на самолетите F16. Това няма да стане по-рано от 2027-2028 година дори. Така че това е един интервал от 4 години, в който интервал някой би трябвало да ни носи бойното дежурство, в случай че не сме ние. А белким това желаят нашите политици ", попита риторично Стоянов и продължи:

" Едва ли. Това, което вършим, е да съберем информация ".

По думите му предварителните прогнози за цената на тези самолети ще е неповече от 100-120 млн. на година, само че се чакат съответни предложения.

 Снимка: БТА

Ден по-рано bTV и " 24 часа " цитираха на Димитър Стоянов до шведския му сътрудник Петер Хултквист, изпратено на 30 септември. В него е поискана оферта за закупуването на 10 изтребителя " Грипен ", които да бъдат създадени и доставени в границите на 2 години от сключването на контракта.

Според документа е поискана и оферта за лизинг, която би била по-добра за България. Писмото е изпратено дни, откакто на 16 септември Стоянов разгласи, че България обмисля предложения от Швеция и Франция за наем на самолети " Грипен " или " Мираж ".

Те трябваше да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят от края на тази година до 2025 - 2030 година, когато България ще разполага към този момент с цялостна ескадрила от американски изтребители F-16. Тогава Стоянов разгласи, че чака шведска делегация в София на 20 септември.

Президентът Румен Радев също заяви пред публицисти, че са изпратени писма, организират се срещи, получават се начални информации за платформи от Съединени американски щати, от Франция, от Швеция, от Нидерландия, от Израел, като става дума за самолети втора употреба.

На брифинг по-рано денем някогашният министър председател Кирил Петков съобщи, че решението за закупуване на самолети " Грипен " би трябвало да е на новото Народно заседание, а на служебното държавно управление " не е работа да взима решения ".

От Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия също поддържаха мнението на Петков, че такова решение би трябвало да се вземе от Народно събрание.

Страната се намира в тежка обществено икономическа рецесия, висока инфлация, беднотия и възходящи неравенства. За нас е най-важно да се поддържат фамилиите, да се усилят приходите, да се стабилизира стопанската система, изясняват от Българска социалистическа партия.

От партията ще гласоподават " срещу ", в случай че такова решение се внесе в бъдещото Народно заседание.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР