Служебното правителство е задействало процедурата за въвеждане на Директивата на

...
Служебното правителство е задействало процедурата за въвеждане на Директивата на
Коментари Харесай

Проблеми с определянето на новата минимална работна заплата

Служебното държавно управление е задействало процедурата за въвеждане на Директивата на Европейска комисия за съответни минимални заплати у нас. Това сподели служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров, представен от Българска телеграфна агенция. Той изясни, че срокът за въвеждане на Директивата е 2 години, само че държавното управление ще постави старания разпоредбите да влязат в действие у нас по-рано.

Според него измененията в Кодекса на труда (КТ), гласувани от 48-ото Народно заседание по-скоро затрудняват вземането на бързо решение по отношение на въвеждането на директивата, в сравнение с да го благоприятства, разяснява той. И добави, че решението на Народното събрание основава и друго усложнение.

Народното събрание планува до 1 септември да бъде избран от Министерския съвет нов размер на МРЗ за идната година, припомни той. Отчитайки хода на съгласувателната процедура, на публичното разискване и опцията за създаване на подобаващ нормативен акт, този период е неосъществим, разяснява още министърът.

И посочи, че най-ранните данни на Националния статистически институт, въз основа на които следва да бъде избран размерът на МРЗ за идната година, излизат на 12 август. Лазаров сподели, че всички съображения за измененията в КТ са били показани, само че не са били взети поради от Народното събрание.

Междувременно работодателските организации сезираха с писмо еврокомисаря по работни места и обществени въпроси Никола Шмит за решението на Народното събрание от 10 февруари т.г. за промени в Кодекса на труда, с които се планува Министерският съвет за дефинира минималната работна заплата за страната годишно в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата. Според работодателските организации, това решение нарушава правото на Европейския съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР