Служебният земеделски министър Явор Гечев е дал зелена светлина за

...
Служебният земеделски министър Явор Гечев е дал зелена светлина за
Коментари Харесай

Бетон с министерски подпис: Явор Гечев затри гората над Велико Търново

Служебният аграрни министър Явор Гечев е дал зелена светлина за бетонирането на част от местността „ Картала ” във Велико Търново. С неговия автограф се трансформира статутът на 38 декара изящен горски парк и те стават, казано на чиновнически език, територия с необикновен режим на застрояване. На мястото на дърветата, които ще бъдат отсечени, ще цъфнат 30 еднофамилни къщи с басейни пред тях.

Не може да има и капка подозрение, че услугата е направена на компания, зад която стоят неслучайни персони. Кои са те, е мъчно да се каже, тъй като през годините се появяват едни имена, други изчезват и кой тъкмо дърпа конците, остава мистерия. Факт е, че страната им спомага с цялостна мощ, а служебният аграрни министър разписва желаните документи, като в общината във Велико Търново научават с изненада и учудване за това! При това със забавяне от няколко дни, настояват източниците ни.

Иначе парцелът се води на „ Риъл естейт ентърпрайсис “, която е учредена в София през 2006 година, а три години по-късно купува въпросните 38 декара. В тези години съсобственик в нея е някой си Иван Георгиев. Наглед тривиално име, той обаче се оказва шеф на компаниите, в които непроменяемо участва като притежател Лъчезар Мирчов Спасов. Да, това е синът на оня Мирчо Спасов, който провел лагерите, избили цвета на българската интелигенция. Покойният брат на господина пък е Румен Спасов, който беше част от кръга „ Орион ”.

През 2014 година създателите на компанията изчезват. На тяхно място се появяват две офшорки от щата Делауер. Зад тях стоят Иван Братанов и починалият Валери Тарандов, който беше зам.-министър на правораздаването в служебния кабинет на Огнян Герджиков. През 2017 година и те изчезват от регистрацията на компанията и новите имена са някои си Валентин Йорданов и Маргарита Йонкова.

Госпожата се оказва, че е някогашна данъчна в Плевен. Името й участва в още няколко компании, като част от тях са учредени от руснаци. Компаниите обаче нямат кой знае каква активност. Според специалисти е мъчно с този бизнес профил да бъде пояснен произходът на средствата, с които следва да се подвигат първокласните 30 къщи с басейни. Ако изобщо някой си направи труда да търси от кое място идват парите за градежа. Източниците ни допълват, че брачният партньор на Йонкова бил зает с локалната конструкция на „ ИТН ”. Вероятно като местен родолюбец.

Докато компанията се бори да съсипе „ Картала ”, в активите й се натрупат и други парцели. Обогатява се с 50 декара земя в Арбанаси, има и земи в близкото до Велико Търново село Шереметя.

Откакто „ Риъл естейт ентърпрайсис ” е поставила ръка върху земята в горския парк над остарялата столица, не стопират опитите да стартира бетонирането. Във Велико Търново обаче да се посегне на този регион, е нечувано безсрамие. От „ Картала ” стартират туристически пътеки, мястото е обичано за разходки и пикници. Наблизо се събират и почитатели на Бялото приятелство на Петър Дънов. В директно съседство са и предпазените зони „ Търновски височини ” и „ Янтра ”, не че и на тях не се посегна!

Целият този горски регион от години е със възбрана за строителство. Въпреки това „ Риъл естейт ентърпрайсис ” напира да подвига къщи.

През миналите години общинските съветници във Велико Търново са непреклонни. Не се съгласяват да трансфорат горския парк в строителна площадка. Те са наясно, че в противоположен случай против тях ще скочи целият град. Тази околност е превърната в гора преди години с доброволния труд на жителите. Те са залесили региона освен, с цел да имат място за излети, само че и с цел да спрат ерозията.

Като виждат, че не става с „ положително ”, от „ Риъл естейт ентърпрайсис ” стартират и поредност от правосъдни каузи, с които да сложат точка на горския парк. Версията им е, че станала техническа неточност и техните 38 декара не били в самата паркова територия, а на границата с нея. 

Сега, откакто служебният министър Явор Гечев врътна автограф, въпросът е решен – Велико Търново и неговият общински съвет са пратени на кино. Още на следващия ден компанията може да развърти секирата, да затрие гората и на нейно място да вдигне 30 къщи. Гора може и да няма, само че ще има баровски квартал. 

Общинари от Велико Търново изясняват, че промяната на предназначението коства над 300 хиляди лв.. Това са законни такси, за други неофициални заплащания няма информация. Засега.

Чалга-певицата Галена и нейният брачен партньор Галин Анастасов-Вафлата са едни от първите, които не зачитат публичното мнение и подвигат одиозен дворец в парковата зона над Велико Търново. Една част от техния строеж попада в сякаш предпазената „ Натура 2000 ”, а друга – в Националния дендрариум „ Втора Българска страна ”. Еколози са безапелационни, че за градежа на постройката и прокарания път към нея певицата и мъжът й не са имали нужните разрешителни и други документи.

В предишното по тези места Стефан Стамболов е основал първото ловно съдружие в България. През последните години обаче позамогнали се предприемачи към този момент следват образеца на Галена и Галин стремително леят бетон в предпазената територия. При това част от хубавите парцели в „ Търновски височини ” са добити след заменки с пущинаци от Хаинбоаз.

Покрай борбата за отбрана на гората, еколози, след дълго ровене в архивите, преди време откриха документ от времето на Тодор Живков, който се оказва, че е още в действие. Това е заповед от 1981 година, с която е основан Национален дендрариум „ Втора Българска страна ”, като част от грандиозните мероприятия за отбелязване на 1300-годишнината от основаването на България. В неговите граници не може нито да се строи, нито да се вършат заменки. Кой обаче зачита закона у нас?

Инфо: narod.bg

Тагове: Валентин Йорданов и Маргарита Йонкова Иван Георгиев Мирчо Спасов Явор Гечев Велико Търново Лъчезар Мирчов Спасов
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР