Служебният правосъден министър Крум Зарков си постави пет “реалистични“ за

...
Служебният правосъден министър Крум Зарков си постави пет “реалистични“ за
Коментари Харесай

Правосъдният министър връща членството в Шенген на дневен ред

Служебният правосъден министър Крум Зарков си сложи пет “реалистични “ за постиганне цели, като фокусът ще е върху подготовка на промяната в правосъдната власт, плана за градеж на нов затвое и подготовката на страната за шенгенското пространство.

Крум Зарков е някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, който през последните години непроменяемо заемаше позиция в поддръжка на промяната в правосъдната власт, бистрота в прокуратура и обществен надзор върху основния прокурор.

Той изясни, че един от главните цели в неговата работа ще е подготовката на законите, които са нужни за отпущането от Европейска комисия на близо 12 милиарда лв. по Плана за възобновяване и резистентност. България е поела анагжимент до края на тази година да приготви и одобри законодателстото за промяна в прокуратурата.

“Нашата работа е да се подготвим по този начин, че политическите разтърсвания да не се отразят по темпото на проекта (за възстановяване) “, сподели Зарков.

По думите му приемането на законите за промяна на правосъдната власт е безусловно изискване за отпущането на втория транш от 700 млн. лева

Правосъдният министър съобщи, че няма избор и ще си взаимодейства с Гешев, тъй като не зависи от него дали Гешев ще е основен прокурор, нито Гешев назначава правосъдния министър. Зарков настоя, че продължава да поддържа позициите, които е изразявал като народен представител

Шенген

Важен приоритет за новия министър е повдигането на тематиката за приемането на България в шенгенското пространство.

“В обществото тематиката затихна през последните години. А това е въпрос от огромно значение за всеки и за интеграцията на България в Европейски Съюз. През есента следва инспекция на техническата подготвеност за присъединение. Министерството на правораздаването и вътрешните работи има доста какво да създадат. Решихме още веднъж да сложим в дневия ред тази тематика “, изясни той.

Преди повече от пет години Европейската комисия, че България извършва всички механически критерии за приемане в шенгенското пространство на отворени граници в Европейски Съюз, Някои европейски страни продължиха да блокират процеса поради корупцията по върховете на властта в София. Най-големият съперник на приемането на България в Шенген е Нидерландия.

Третият приоритет на Зарков е държавното управление да откри постройка за европейските делегирани прокурори, които проверяват измамите с европейски пари в София.

Нов затвор

Четвъртият приоритет ще е незабавно да стартира реализирането на плана за. „ Би било грехота да се изпусна опцията за потреблението на милионите по Норвежкия механизъм “, сподели той.

България получи безплатно близо 30 милиона лв. по Норвежкия механизъм, с цел да построи съвремен затвор, само че и до момента не може да употребява парите.

“Цените на всичко се покачиха. Това ще докара до преразглеждане на плана и пренасочване на средства. В края на тоя месец Министерството на правосъедието има среща в Норвегия по тези въпроси и там сме длъжни да представим дейностите и периодите, с цел да не загубим тези средства “, сподели Зарков.

Петият приоритет на Зарков е основаване на съвет за криминологически проучвания към Министерството на правораздаването. България е единствената страна в Европейски Съюз, която няма подобен съвет.

“Ефективното противопоставяне на престъпността е невероятно без разбор на корените ѝ. Трябва да създадем място, където научно да бъде подобряван наказателния закон. Всеки занимателен ден се мери с жертви на закононарушенията “, сподели служебният правосъден министър.

Крум Зарков ще резервира двама от заместник-министрите от екипа на неговата предшественичка Надежда Йорданова - съдиите Юлия Ковачева и Емил Дечев. Третият зам.-министър ще бъде следователката Мария Павлова, която непроменяемо получава позиция в правосъдното министерство, когато кабинетът се реди от президента Румен Радев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР