Служебният министър на земеделието Явор Гечев обвини Европейската комисия, че

...
Служебният министър на земеделието Явор Гечев обвини Европейската комисия, че
Коментари Харесай

Явор Гечев: Еврокомисията работи бавно и мудно, българските земеделци са загубили 900 млн. лв.

Служебният министър на земеделието Явор Гечев упрекна Европейската комисия, че поради нейната мудна и бавна работа българските земеделци са изгубили 800-900 млн. лв.. Повод за коментара му пред Би Ти Ви стана поръчката му от през вчерашния ден, че България обмисля да спре вноса на украинско зърно и храни. Такава мярка към този момент оповестиха Полша и Унгария.

 " Въпрос на време ": България също обмисля да забрани вноса на зърно и храни от Украйна

Той напомни, че през септември м.г. е отправил първо искане към Европейска комисия да намерения по какъв начин отмерено да разпредели зърното, слънчогледа и други първични материали от Украйна във всички страни от Европейския съюз. Така те нямало да стопират пътя си в страните от източния фланг, които към този момент имали задоволително импортирани храни от Украйна.

" Еврокомисията работи постепенно и мудно. Имаме право на вътрешна взаимност, само че такава няма. Мина доста време от септември, а ние би трябвало да пазим личната си стопанска система. Земеделците ни са изгубили 800-900 млн. лв.. Страните-членки към този момент чакат 6-7 месеца Европейска комисия да реши каквото и да е. Какво да създадем? Да оставим да банкрутират българските земеделци ", сподели Гечев.

 Неприемливо: Еврокомисията подсети, че страните в Европейски Съюз не могат да спрат зърно и храни от Украйна Неприемливо: Еврокомисията подсети, че страните в Европейски Съюз не могат да спрат зърно и храни от Украйна

По думите му всичко това стартира да пречи и на връзките с Украйна. Той посочи, че никой не желае да бъдат спирани коридорите и украинско зърно и храни да бъдат внасяни в Европейски Съюз, само че да бъдат отмерено разпределяни, а не да стопират в една страна.

Земеделският министър добави, че чака предлагането на служебното държавно управление за таван на надценките до 10% да бъде признато от новия парламент.

 Служебният кабинет предложи план за таван на комерсиалната надценка Служебният кабинет предложи план за таван на комерсиалната надценка

" Дадохме положителни образци за изкривяването на пазара и мисля, че е назрял моментът това да се случи. Имаме проектозакон, имаме подготвени промени на закона и чакаме образуването на парламентарните комисии, с цел да внесем предлагането си непосредствено към депутатите ", сподели още Гечев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР