Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че в

...
Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че в
Коментари Харесай

Мъртви души. Вътрешният министър сезира прокуратурата заради парите за украински бежанци при кабинета Петков

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че в понеделник е внесъл сигнал в прокуратурата, обвързван с помощите за украинските бежанци.

Пред публицисти в Народното събрание той сподели, че до момента в който е ръководел Националния действен щаб е направило усещане събитието, че за интервал от 5 месеца предходния постоянен кабинет са изхарчени 150 млн. лева , а за същия интервал служебният дал 43 млн. лева

Последното постоянно държавно управление беше това на " Продължаваме промяната ", ръководено от Кирил Петков . Демерджиев означи, че при започване на започването на погашение на помощи за бежанците през март 2022 година за това отговаряше точно постоянният кабинет и даже имаше вицепремиер, отраслов за тази активност. Това беше Калина Константинова.

Министърът обаче не разяснява обстоятелството, че тогава в България дойдоха доста повече украинци, бягащи от войната, която Русия стартира, в сравнение с при ръководството на служебния кабинет.

По думите на Демерджиев съмненията провокирали инспекция, която е осъществена в Министерството на туризма, предписание заплащанията.

„ Най-вероятно са финансирани „ мъртви души “ – хора, които единствено по документи са били настанявани в хотели. Целта е да се придобият средства, само че защо се влагат на този стадий не мога да кажа “, посочи той.

Освен това, по думите му, над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, посочени като лица за контакт на 42 сдружения.

„ Това най-малкото е необичайно и поражда доста въпроси. Ще създадем нужното да се отговори на тези въпроси “, добави министърът.

Той заяви още, че наред с това над 93 млн. лева са изплатени по протоколи, в които не е ясно разпознато кой е подкрепят, както и броят на подкрепените лица.

Според него са установени редица пропуски и нарушавания, в това число и на условия на нормативни актове, " които са създавали заплаха да се върнат европейски средства, с които е финансиран този развой “.

Демерджиев изрази очакване прокуратурата да прегледа сигнала дружно с всички останали сигнали, които държавното обвиняване получава.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР