Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди проверка по

...
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди проверка по
Коментари Харесай

Сготвиха бивш МВР министър за връзки с охранителна фирма

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди инспекция по сигнал на НПО-то Антикорупционен фонд (АКФ) за връзки сред някогашния Министерство на вътрешните работи началник Младен Маринов и притежателите на охранителната компания "Делта гард ", оповестява news.bg. Проверката ще се прави от ГДБОП.

АКФ е алармирал за връзки сред Младен Маринов и притежателите на "Делта Гард " Димитър Спасов - Каратиста и Марин Милчев Русев.

Полученият от АКФ сигнал съдържа докладна бележка от полицейски чиновник от Несебър от 2005 година Сигналът е без адресант, само че описаните в него имена и събития насочват към източник от системата на Министерство на вътрешните работи, което го прави наложителен за институционална инспекция, считат от Фонда.

Докладната бележка, приложена към сигнала, излага информация за прекъсване за инспекция на три леки автомобила през нощта на 26 ноември 2005 година. Последният от тестваните коли, благосъстоятелност на сдружението "Делта - С ", е бил ръководен от Димитър Спасов. Двама от пасажерите в автомобила са се легитимирали със служебни полицейски карти като чиновници на Дирекция "Сигурност, предварителна защита и запазване на публичния ред " (СПООР) в София. Това са били Младен Маринов и Марин Русев. В автомобила са били още Евгени Димитров и Николай Минчев. Според подателя на сигнала част от пътуващите и в трите спрени за инспекция коли са били престъпно проявени лица. Това събитие е в допълнение съображение за детайлна инспекция на сигнала.

Сигналът удостоверява изказванията на очевидци от следствието "Осемте джуджета " за връзка на някогашния министър на вътрешните работи със притежателите на охранително сдружение "Делта Гард ". Водачът на описания автомобил Димитър Спасов, прочут още като Митко Каратиста, е притежателят на охранителна компания "Делта Гард " до 29.10.2021 година Единият от двамата легитимирали се като полицейски чиновници на СПООР е Марин Русев, след това едноличен притежател на "Делта - С " ЕООД и на "Делта Гард " ЕООД. Другият полицейски чиновник пък е Младен Маринов, който на 20.09.2018 година е определен за министър на вътрешните работи и е изпълнявал тази служба до 24.07.2020 година, напомнят от АКФ.

В следствието "Осемте джуджета " бяха изнесени изказвания, че братът на някогашния министър на вътрешните работи е бил водач и охранител на някогашния шеф на Столичното разследване Петьо Петров - Еврото, чиито неофициален офис в ресторанта "Осемте джуджета " е охраняван от "Делта Гард " ЕООД.

АКФ е подал няколко сигнала до Министерство на вътрешните работи, с които е изискал инспекция на активността на охранителна компания "Делта Гард " ЕООД, както и на възможна съгласуваност на някогашни и сегашни чиновници на Министерство на вътрешните работи с нея.

Подадените от АКФ сигнали в интервала юли - септември 2020 година, когато министри на вътрешните работи бяха Младен Маринов и Христо Терзийски, обаче са останали без последици. Според министър Терзийски осъществените инспекции не са открили нарушавания.

С писмо от септември тази година обаче служебният министър на вътрешните работи осведоми АКФ, че предходните инспекции за непозволени дейности на чиновници на Министерство на вътрешните работи са били необективни, както и че фактически в интервала от 01.01.2018 година до 31.03.2020 година пред ресторант "Осемте джуджета " непрекъснато е имало полицейски коли. Писмото на министъра оповестява още, че нарушаванията от страна на охранително сдружение "Делта Гард " ООД на територията на РУП Дупница не са били съответно глобени.

Според АКФ новопостъпилата информация поддържа основателните подозрения за нерегламентирани връзки сред висши чиновници на Министерство на вътрешните работи и притежателите на охранителна компания "Делта Гард " ЕООД. По тази причина приканиха за нова вътрешна инспекция на дейностите на чиновници на Министерство на вътрешните работи по случая.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР