Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев съобщи,

...
Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев съобщи,
Коментари Харесай

Експерт: Българинът харчи повече, отколкото получава, затова теглим много кредити

 Служебният министър на труда и обществената политика Гълъб Донев заяви, че ведомството му прави планове за разнообразни разновидности за нарастване на минималната работна заплата през идната година. Той уточни, че скок от 650 лв. до 760 лв., както желае КНСБ, е прекомерно висок и не е привързан с другите съставни елементи, които дефинират минималната заплата, само че не изключи, че се работи и по подобен вид. 

" Минималната заплата е минималната цена на труда и бизнесът наложително би трябвало да заплати, защото тази цена постоянно е била въпрос на обществена правдивост. Тя е да понижи употребата, да обезпечи на служащите всичко, което е належащо. И тук въпросът е в България минималната заплата обезпечава ли всичко, което е значимо и належащо ", каза икономическият специалист от КНСБ Любослав Костов за " България заран ".

Той уточни, че целите на КНСБ са три.

" Нашата цел е да реализираме съответствие на минималната към междинната заплата 50%, само че това би трябвало да се случи преди да влезем в еврозоната. В момента то е 43%, а с цел да пораства нагоре би трябвало да има растеж. На второ място, поне половината служащи, които са наети, да получават заплата за прехрана. Това значи приходите, които получават, да им стигат за главните им потребности. И на трето място - минималната заплата да стане тъкмо тази заплата за прехрана ", допълни Костов в ефира на

Той е безапелационен, че бюджетът може да си го разреши.

" Ако погледнете във всички страни от Европейски Съюз - приходите нарастват повече от продуктивността на труда. Вече има доста проучвания, които потвърждават, че продуктивността на труда и растежът на приходите не са сами в пазарната стопанска система. В България минималната заплата е 1/5 от минималната в Нидерландия, Франция. Хората на минимална заплата в Германия и Франция на техните по-скъпи цени могат да си разрешат доста повече артикули от първа нужда, в сравнение с в България ", акцентира специалистът.

Любослав Костов уточни, че във всяка една страна в Европейски Съюз минималната заплата пораства.

" Няма по какъв начин в България с 650 лева бруто, което е 490 лева нето, вие да можете да посрещнете ежемесечните разноски. Българинът харчи повече, в сравнение с получава, което значи, че българинът тегли доста заеми. За нас е значимо да не се приказва популистки за растеж на приходите преди изборите, а е значимо след изборите да залегне в програмата на държавното управление ", безапелационен е той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР