Служебният министър на правосъдието съобщи важна новина.Механизмът за разследване на

...
Служебният министър на правосъдието съобщи важна новина.Механизмът за разследване на
Коментари Харесай

Министър Зарков: Решението кой да разследва главния прокурор ще бъде взето от следващия парламент

Служебният министър на правораздаването заяви значима вест.

Механизмът за следствие на основния прокурор ще бъде признат от идващия парламент. Това разгласи служебният министър на правораздаването, откакто стана ясно, че сегашното национално заседание най-вероятно няма да успее да одобри измененията в Закона за правосъдната власт. 

За забавянето на правосъдната промяна от ГЕРБ упрекнаха вносителя на някои от предложенията - служебният кабинет. Депутатите на Борисов упрекнаха правосъдния министър Крум Зарков в практикуване на напън - за малко време да се одобряват значими промени. 

" По общоприетите правила на Народното събрание най-малкото допустимо е 7 дни. Може да ги редуцира на 3. Има мнение на Върховен касационен съд от 23 страници. Смятате ли че Зарков е по-умен от целия Върховен касационен съд? ", попита Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, написа bgonair.bg.

Упреци към служебния кабинет пристигнаха и от Българска социалистическа партия и " Български напредък ".  " БСП подкрепи препоръчаните промени в правосъдната власт, само че би трябвало да отчетем - служебният кабинет внесе законопроекта на 30 декември ", разяснява проф. Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

" Изпълнителната власт се забави с доста от законите си. Вината не е единствено в Народно събрание ", смята Георги Самандов от " Български напредък ".

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков отговори на нападките:  " През тези 30 дни поне 8 бяха изгубени с процедурни хватки. Бях упрекнат, че съм упражнил напън - това е изцяло правилно. Натисках, натисках като народен представител, натисках като протестиращ. Ще продължа да натискам, до момента в който страната ни се трансформира в правова страна ", съобщи Зарков.

От " Продължаваме промяната "  и Демократична България също упрекнаха останалите партии, че са забавили съзнателно промените за надзор на основния прокурор посредством процедурни хватки.  

" Промените бяха оставени за последните 2 седмици. До огромна степен отговорни за това закъснение са ГЕРБ, Движение за права и свободи и в някои случаи и Българска социалистическа партия, само че главно виновността носи ГЕРБ ", безапелационен е Васил Пандов от  " Продължаваме промяната ".

" Не виждам политическа воля в болшинството ", разяснява Надежда Йорданова от Демократична България.

" Възраждане "  зае позицията, че промени в правораздаването са извънредно нужни, само че е трябвало да бъдат стартирани още по време на ръководството на   " Продължаваме промяната ", които са главните стожери на механизма за следствие на обвинител номер 1. 

В последна сметка реформата в правораздаването остава на трупчета, макар че е измежду главните предизборни обещания на партиите през последните 4 парламентарни вота. Създаването на механизъм за надзор върху основния прокурор е заложено и в Плана за възобновяване и резистентност, а неналичието му се явява спънка по пътя ни към Шенген.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР