Служебният министър на правосъдието Крум Зарков се усъмни, че в

...
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков се усъмни, че в
Коментари Харесай

Зарков се усъмни, че Гешев и Сарафов могат да бъдат разследвани независимо в момента

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков се усъмни, че сега съществува механизъм, по който да бъдат без значение и дейно разследвани и основният прокурор, и заместниците му.

В последните дни Главният прокурор Иван Гешев и зам.-главния прокурор и началник на Националната следствена работа (НСлС) Борислав Сарафов си желаеха взаимно оставките. Сарафов даже подаде сигнал в прокуратурата, че Гешев е направил три закононарушения.

" Хвърчат обвинявания в осъществяване на закононарушения по върховете на онази институция, която е призвана да ги преследва ", сподели Зарков.

Според него, в случай че незабавно депутатите одобряват механизма за следствие на основния прокурор, който се предлага от служебното държавно управление и " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), то той може да се приложи незабавно, с цел да бъдат разследвани Гешев и Сарафов.

" Съществува ли сега в България механизъм, който да разреши без значение следствие и на основния прокурор, и на неговите заместници? [...] Очаквам с неспокойствие да приказваме всъщност за законопроекта, който към този момент е импортиран в Народното събрание. "

Това сподели Зарков по време на чуване в Народното събрание, препоръчано от ПП-ДБ поради обезпечената защита на Сарафов, поискана от него в понеделник. Тогава той заявява, че се опасява за живота си, тъй като познава " методите на господин Гешев ".

Друга тематика на чуването беше почивната база на прокуратурата в курорта Боровец - така наречен Регентска къща, както и информацията, че Гешев я е трансформирал в персонална резиденция.

Решението за обезпечаване на защита на зам.-главният прокурор и началник на Националната следствена работа (НСлС) Борислав Сарафов е взето " при изискванията на необходимост ", сподели Зарков.

от Бюрото за отбрана на очевидците още когато я изиска - в понеделник, след това решението е доказано от съвета за отбрана на очевидците, добави той. То ще бъде преразглеждано регулярно, защото няма период за продължителността на защитата.

В понеделник Сарафов сподели на брифинг, че се, тъй като познава " методите " на основния прокурор. Това стана, откакто Гешев, късайки я демонстративно на конференция и на собствен ред изиска оставката на Сарафов.

По-късно Сарафов също изиска оставката на Гешев и до прокуратурата и Висшия правосъден съвет (ВСС). От своя страна основният прокурор също внесе искане за формиране на дисциплинарно произвеждане против Сарафов.

" Мисля, че в този случай беше належащо да се сложи такава защита и поемам отговорността за това свое решение ", сподели Зарков. " Това, че сме назначили защита, не значи нито, че одобряваме, нито че отхвърляме неговите изказвания. "

По думите му и други магистрати са желали защита през последните месеци. " Нямало е нито един магистрат, който е упорствал за протекция и тя му е била отказана ", сподели Зарков. Той добави, че ще бъде обезпечена защита за всички, които имат потребност.

По отношение на парцела в Боровец Зарков сподели, че няма информация и не се интересува къде живеят административните ръководители на правосъдната власт.

Тази почивна база е посочена и в сигнала на Сарафов, подаден в Софийската градска прокуратурата (СГП) против Гешев, в който се твърди, че е направил три закононарушения. Другите са задържане на и противозаконен запис на член на Висш съдебен съвет.

Конфликтът сред двамата стартира, откакто Сарафов упрекна Гешев в интервенция в следствието на. Това стана мотив ГЕРБ и Движение за права и свободи да се разгласят за оставка на основния прокурор, а шестима негови сътрудници от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да предложат отстраняването му.

Депутатите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН " не участваха нито с въпроси, нито със мнения в чуването на Зарков в сряда.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР