Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев направи на пух и

...
Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев направи на пух и
Коментари Харесай

Демерджиев обвини спецпрокурорите в двоен стандарт след „Магнитски“

Служебният министър на правораздаването Иван Демерджиев направи на пух и прахуляк профилираното правораздаване, в чиято отбрана основният прокурор Иван Гешев провежда през днешния ден конференция в Бояна. Както и лятото, когато имаше законодателни оферти за закриването на спецправосъдието, по този начин и в този момент, когато това е една от поръчките на обединенията от бъдещата ръководеща коалиция, главен бранител на тези институции е основният прокурор. 

е против Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и обвързваните с тях лица и компании, сподели министърът по време на конференцията, визирайки глобите по закона " Магнитски ". И след оповестяването на глобите обаче " българската специализирана прокуратура още веднъж не оправда своето битие като сподели друг стандарт в отношението към уличените в корупция и подходи по противопоставен метод според от това дали бяха в близки връзки с представители на властта или в спор с такива ", уточни министърът.

По думите му няма място за подозрение, че спецсъдът и спецпрокуратурата би трябвало да бъдат закрити. " Важният въпрос е следва ли да има профилирано правораздаване и в каква форма ", продължи той. Демерджиев уточни, че за своето битие спецправосъдието не е убедило никого в своята успеваемост, обективност, безпристрастност и в последна сметка от нуждата да го има. Нещо повече - основали са усещането, че постоянно служат за разпра от страна на властимащите вместо да са техен коректив и да се борят с корупцията по високите етажи.

Министърът даде за съпоставяне прилежаща Румъния. През 2016 година там на съд са пратени 1273 представители на властта, измежду които трима министри, шестима сенатори, 11 депутати, 16 магистрати, кметове. Влезли в действие са 870 присъди против хора от властта, включително на един министър, двама сенатори, осем депутати, деветима съдии, толкоз кметове, евродепутат, депутати и т.н.  " Всички знаем какъв брой са тук делата и какъв брой са присъдите. Сравнението не приказва добре за успеваемостта на българските институции ", заключи той.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР