Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова заяви,

...
Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова заяви,
Коментари Харесай

България ще спести поне 20 милиона лева от днешното решение на Съда на ЕС

Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова съобщи, че днешното решение на Съда на Европейски Съюз да отхвърли желае на Европейската комисия против България по дело за неспазване на разпоредбите за качеството на въздуха е сериозен прогрес. Тя означи, че по силата на решението нашата страна ще си спести санкции за най-малко 20 милиона лв..

 Съдът на Европейски Съюз отхвърли иск против България за чистотата на въздуха Виж още

Това е сериозен прогрес, само че и огромно предизвикателство пред нас, уточни Карамфилова пред публицисти в Брюксел, където взе участие в съвещание на Съвета на Европейски Съюз. Доброто стичане на събитията и това, че успяхме да потвърдим, че имаме устойчиви дейности в тази посока, докара до този резултат. С това решение съдът сподели, че Европейска комисия би трябвало да регистрира напредъка на страната по наказателната процедура, означи тя, представена от кореспондента на Българска телеграфна агенция Николай Желязков.

По нейните думи решението значи, че България няма да заплаща поисканите от Европейска комисия санкции - над 13 милиона лв. плюс 28 000 евро дневно до прекратяване на твърдяното нарушаване. Тя разясни, че за една година това би се равнявало на 20 милиона лв..

Ангажиментите пред нас остават - от всички 26 общини, обхванати от наказателната процедура, при 19 има устойчива политика за възстановяване на качеството на въздуха, а за останалите седем досега сме отчели най-сериозния прогрес. Днешното решение сподели, че вървим в вярна посока и имам вяра, че скоро в нашата страна ще бъдат преодолени всички проблеми с качеството на атмосферния въздух, което е гаранция освен за запазване на околната среда, а и на човешкото здраве, уточни Карамфилова.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР