Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев е

...
Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев е
Коментари Харесай

Екоминистърът поиска от пътната агенция вариантите за тунел под прохода Петрохан

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев е изпратил през днешния ден писмо до Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) с съобщение, че процедурата по оценка на въздействието върху околната среда на тунела под " Петрохан " може да бъде обновена, ако в министерството бъдат показани всички проучени от вложителя разновидности за трасе на пътя.

В края на предходната седмица се разбра, че Асен Личев е спрял процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда. Аргументът е, че огромна част от плана, направен от Агенция " Пътна инфраструктура ", попада в рамките на предпазени зони по " Натура 2000 ". Решението на екоминистъра може да бъде обжалвано в двуседмичен период, само че през днешния ден той дава и нов вид за продължение на процедурата, като я аргументира с значимостта на капиталовото желание.

В края на август 2019 година АПИ подписа контракт за изработването на прединвестиционното изследване на най-малко три разновидността за ново пътно трасе сред София и Монтана с тунел под връх Петрохан. Проектантите от Университета по архитектура, строителство и геодезия и компания " Трансконсулт 22 " имаха година и половина да изготвят плановете. Срокът изтече в края на февруари тази година.

Въз основа на изследването е избран пътният габарит на направлението. Проучени са нужните капиталовложения, както и разноските за поддържане и годишна прехрана на пътя и пътните уреди.

След привършване на прединвестиционното изследване при започване на март тази година беше предоставена процедура за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), въз основа на която ще бъде взето решение за утвърждение на вид за бъдещото трасе. Именно тази процедура спря Личев.

Намерението за създаване на тунел под прохода " Петрохан " е на няколко десетилетия. Според плановете едно такова решените ще съкрати дистанцията от София до Берковица, Монтана и Видин с към 40-45 км и времето за пътешестване с 50-60 минути. Теренът на пътя ще стане по-равен и без доста завои.

Смята се, че това ще улесни достъпа на вложителите до Северозападна България и районът ще стане прелъстителен за тях. Прогнозата за цена на тунела е 200 млн. евро, в случай че той бъде с дължина 10-12 км.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР